Selo Kaludra  / -FOTO: D.J.
21/03/2023 u 06:50 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mještani Kaludre spriječili gradnju elektrane u selu: Preča nam je rijeka od svog blaga

To je rijeka koja treba da okuplja zaljubljenike u netaknutu prirodu, a ne da služi za bogaćenje moćnika, poručuju mještani

Među mještanima koji su uspjeli da spriječe izgradnju malih hidroelektrana u svom kraju ubrajaju se i stanovnici beranskog sela Кaludra.

Naime, oni su se u minulih desetak godina grčevito zalagali da Vlada raskine ugovor na osnovu kog je kompanija "Hidroenergija Montenegro" dobila koncesije da na Кaludarskoj rijeci, koja protiče kroz njihovo selo, grade malu elektranu.

Taj ugovor nije raskinut ni do današnjih dana.

Međutim, juče su iz pomenute kompanije u kratkoj izjavi za "Dan" potvrdili da su Ministarstvu kapitalnih investicija podnijeli zahtjev kojim su tražili da se ugovor o dodjeli koncesija sporazumno raskine.

image
-FOTO: D.J.

– Podnijeli smo Vladi, odnosno resornom ministarstvu, zahtjev za sporazumni raskid ugovora na osnovu kog smo dobili koncesije za izgradnju elektrane na Кaludarskoj rijeci. Još uvijek čekamo odgovor – kazali su za "Dan" iz kompanije "Hidroenergija Montenegro".

Od elektrana više štete nego koristi

Mještani Кaludre objašnjavaju da bi im izgradnja elektrane na njihovoj rijeci donijela višestruku štetu.

– Izgradnja mini-elektrane podrazumijevala bi prekopavanje postojećeg puta, čime bi on bio zatvoren za saobraćaj. U tom slučaju morale bi da se prave neke alternativne saobraćajnice što bi mještanima donijelo ogromne probleme. Takođe, prilikom izgradnje planiranih mini-elektrana došlo bi do presušivanja rijeke na pojedinim mjestima i oštećenja postojećih jazova koji se koriste za navodnjavanje i pokretanje mlinova. Zato je bilo suludo dozvoliti da se gradi nešto što je od velike štete za lokalno stanovništvo i što narušava prirodni ambijent ovoga kraja – ističu mještani Кaludre.

Mještani ističu da ih raduje što je pomenuta firma shvatila njihovu poruku da interesi pojedinih investitora ne mogu biti preči od interesa lokalnog stanovništva.

– Mještani su uvijek bili saglasni da se mora odustati od izgradnje planirane elektrane na Кaludarskoj rijeci i njene devastacije. Tražena je trajna zaštita ove rijeke koja predstavlja pravi netaknuti ekološki biser. Investitor je shvatio da mi nećemo odustati od svog nauma i zato je, najvjerovatnije, od države tražio da se sporazumno raskine ugovor o dodjeli koncesije. Кoliko znamo, Vlada još uvijek nije raskinula taj ugovor, ali ovo je gotova stvar, i tražimo da se to i formalno uradi što prije, jer ovim činom investitor je praktično odustao od zamišljenog biznisa u Кaludri, a mještani dobili potvrdu da su dobili bitku sa onima koji su imali namjeru da devastiraju njihovu rijeku, odnosno vodu života – naglasio je predsjednik Mjesne zajednice Кaludra Mićo Ralević.

Donedavno su iz kompanije "Hidroenergija Montenegro" konstantno saopštavali da oni imaju sve potrebne dozvole za izgradnju mini-elektrane i da ne namjeravaju da odustanu od realizacije tog projekta.

– Sa državom smo potpisali ugovor o koncesiji. Takođe, imamo i sva neophodna dokumenta i dozvole za realizaciju zacrtanog projekta. Dobili smo i građevinsku dozvolu za izgradu elektrane koja ničim neće ugroziti interese lokalnog stanovništva. Sve to govori da se radi o regularnom poslu od koga mi nijesmo odustali – isticali su ranije iz kompanije "Hidroenergija Montenegro", koja je na području beranske opštine izgradila desetak mini-hidroelektrana.

Sa druge strane, mještani su isticali, što i danas ponavljaju, da njih ne interesuju nikakve odluke i da niko nema pravo da uzurpira njihovu rijeku.

– Dolazili su investitori i obećavali brda i doline, samo da im dozvolimo gradnju elektrane. Međutim, nama je draža i preča rijeka od svakakvog blaga, jer niko nema pravo da uništava blago koje nam je priroda podarila. To je sveta voda na čijim obalama se nalazi Manastir Ćelije. To je rijeka koja treba da okuplja zaljubljenike u netaknutu prirodu, a ne da služi za bogaćenje moćnika. Nijesmo dozvolili da se ovi prostori devastiraju radi nečijeg ličnog interesa – zaključuju mještani Кaludre.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 20:50