Поглед на територију коју мјештани сматрају спорном / -Јововић
15/09/2021 u 06:38 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мјештани Краља траже поновно разграничење између општина Колашин и Мојковац и да им врате одузете територије

Наше приватне парцеле и шуме, умјесто у Андријевици, укњижене су у колашинским књигама. То нам представља озбиљне проблеме, јер за обичан посједновни лист морамо да идемо у другу општину, казао је предсјеник МЗ Краље Милутин Ђурковић

Већ дуги низ година од Владе Црне Горе тражимо да размотри нашу иницијативу да се изврши ново разграничење између општина Андријевица и Колашин, међутим, ми ни до данас нијесмо добили никакав одговор по овом питању, због чега трпимо велике штете – саопштили су из Савјета МЗ Краље.

Они тврде да је ранијим разграничењима значајан дио територије која је својина мјештана Краља и коју, између осталог, користе као љетње катуне, неправедно припојена општини Колашин. Сматрају да је дошло крајње вријеме да се те грешке исправе.

– Логично је да се наши вјековни катуни књиже као територија општине Андријевица, јер се Краље простиру на свега неколико колометара од центра града. Међутим, наше приватне парцеле и шуме, умјесто у Андријевици, укњижене су у колашинским књигама. То нам представља озбиљне проблеме, јер за обичан посједновни лист морамо да идемо у другу општину. То указује да је неко, потпуно нелогично, поставио границе између двије општине, чиме је и мјештанима Краља и сусједних села нанесена неправда, али и велика штета – истиче предсједник Мјесне заједнице Краље Милутин Ђурковић, апелујући да Влада коначно позитивно одговори на њихов захтјев.

Шездесетих година прошлог вијека дошло је до укидања Андријевичког среза. Тада су поједине територије које припадају Краљанима присаједињене колашинској општини. Мјештани тврде да се ради о значајном пространству које природно гравитира општини Андријевица, а не општини Колашин.

– Грешка није исправљена ни деведесетих година прошлог вијекла када је Андријевица поново добила статус општине. Зато оправдано тражимо да се изврши поновно разграничење општина Андријевица и Колашин, тим прије јер се неко дебело поиграо у овом случају – истичу мјештани.

Неприродно да села буду у једној општини, а катуни у другој

Мјештани наводе да катуни Краљана треба да се воде као територија општине Андријевица, а не да припадају Колашину.

– Као љетње катуне користимо планине Љубан и Љубаштицу, али је тај простор неоправдано припојен колашинској општини. Неприродно је да села буду у једној општини, а катуни у другој. Ту су и приватна имања у дијелу Трешњевика, Црних потока и Вељег брда. Такође, село Врањештица се налазило у срезу андријевичком. Данас свим тим територијамама управља неко други, што је заиста недопустиво. Да су наше тврдње истините, а захтјеви оправдани, указује документација из периода педесетих и шездесетих година прошлог вијека – истичу мјештани.

Истичу и да Општина Андријевица, због неправилног разграничења, годинама има знатно мање прихода по основу добити на концесије на шуме.

– Дио накнада од концесија на шуме добија локална управа. Општина Андријевица по овом основу трпи значајне штете само зато што су њена велика шумска пространства неправедно припојена колашинској општини. Накнаде од концесија на те шуме сливају се у друге општинске касе. Сматрамо да је дошло вријеме да се престане с дискриминацијом Васојевића, јер народ због бројних неправди и отежавајућих околности константно напушта завичај. Зато нам вратите одузето – поручили су мјештани Краља.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 11:18