Мајдан у Лукову који угрожава пут / -Ж.Ш.
17/05/2022 u 06:20 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мјештани Лукова траже: Санирати запуштени мајдан који урушава пут

Никада од мајдана нисмо имали користи, а годинама је кључни проблем не само Лукова већ и цијеле наше мјесне заједнице, каже за „Дан” члан Савјета Мјесне заједнице Луково Бранко Вучковић

До прије тридесетак година са локације у селу Луково, које припада истоименој мјесној заједници, експлоатисан је материјал за насипање и асфалтирање путева у другим рејонима никшићке општине. Док су други добијали бољу инфраструктуру, Луковљани су остајали без своје, а заузврат су добили мајдан који је од престанка експлоатације постао дивља депонија. Напуштена локација данас је и пријетња за све учеснике у саобраћају цестом која је, до изградње новог пута Никшић – Шавник, била регионална и повезивала их са сјевером Црне Горе.

– Мајдан је државни проблем и мора се ријешити. Подрива бивши регионални пут који је и једини од Никшића до туристичког Вучја и пољопривредног Крнова. Никада од мајдана нисмо имали користи, а годинама је кључни проблем не само Лукова већ и цијеле наше мјесне заједнице, каже у разговору за "Дан" члан новог Савјета Мјесне заједнице Луково Бранко Вучковић.

image

Бранко Вучковић и Жељко Радовић

-Ж.Ш.

Недавно је изабрано ново мјесно руководство које је одлучно да ријеши вишедеценијске проблеме. Организовали су се и почели од уређења сеоског гробља, а слиједи и довршетак капеле која је започета 2008. године, али су радови обустављени због имовинско-правног спора. Вучковић каже да се мора радити и на другој запуштеној инфраструктури, гдје очекују и помоћ Општине.

– Путеви кроз село су у изузетно лошем стању. У нашој мјесној заједници има доста фармера, а поједини не могу да дођу до својих кућа. Најгора је ситуација на луковским катунима, путеви нијесу насути, а ни асфалтирани. Лоша је и електромрежа, па у појединим катунима ни данас нема струје – наглашава Вучковић.

Помоћ стиже и од НВО сектора

Луковљанима ће у рјешавању проблема с мајданом помоћи и НВО "Агро еко Луково" која је са "Медија тимом" већ покренула акције. Њихов представник Душко Марковић каже да ће организовати чишћење и пошумљавање локације, планирају да ограде бивши мајдан, а успоставили су контакт и са надлежним институцијама.

– Са члановима Савјета МЗ на трибини смо разговарали о начинима рјешавања проблема у чијем циљу смо формирали и радну групу са представницима локалних секретаријата за уређење простора и заштиту животне средине и комуналне послове и саобраћај. Направили смо студију за мајдан и покренули смо процес код Министарства капиталних инвестиција. Бићемо истрајни да се то ријеши – истиче Марковић.

 

Мјештанин Жељко Радовић каже да је водовод, који је прије неколико година изграђен у Лукову, бројне становнике вратио на своја имања, што је примјер да бољи услови живота могу оживјети села.

– Многи који су радили у фабрикама остали су без посла, вратили су се и формирали фарме. Осјећа се неко побољшање, али за све треба и помоћ шире заједнице с обзиром на то да се проблеми нису дуго рјешавали, осим спорадично, али никад како треба као што то раде у Жупи никшићкој. Вјетропарк Крново дијелом припада и Лукову, као и будући на Гвозду, па ће власници морати да улажу у нашу локалну заједницу – сматра Радовић.

Нови Савјет МЗ већ прави програм рада за ову годину, као и приоритетне пројекте које ће доставити Општини како би она у свом буџету опредијелила средства за реализацију. Мјештани наглашавају да су спремни да учествују радом и средствима онолико колико буду у могућности.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 19:33