Саобраћајница кроз Будимљу без тротара / -д.ј.
29/01/2022 u 07:35 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мјештани МЗ Будимље на изградњу тротоара чекају двије године

Урађен је пројекат и елаборат експропријaције земљишта, Општина је депоновала потребна средства и поднијелa катастру предлог за сповођење поступка експропријације земљиша, али они то још увијек нијесу завршили, наводе из Општине Беране

Ни након двије године надлежне институције нијесу, у оквиру модернизације пута Беране – Петњица, окончале започету акцију експропријације земљишта, ради изградње пјешачке стазе у Мјесној заједници Будимља. Мјештани наводе да назначене активности неоправдано дуго трају и да они неће дозволити даљу реконструкцију поменутог пута уколико не добију чврсте гаранције да ће се кроз њихово насеље изградити одговарајући тротоари у дужини од око два километра.

image

Будимља без тротара

-д.ј.

-Прије више од двије године сазнали смо да се у оквиру модернизације пута кроз наше насеље неће градити пјешачке стазе, иако се ради о изузетно фрекфентној саобраћајници која повезује Петњицу са Беранама. Зато смо од државних институција тражили да се тај пропуст исправи, јер би без стазе за пјешаке кроз Будимљу, која броји преко 2.000 становника, безбједоност учесника у саобраћају била доведена у питање. Надлежне институције су прихватиле наше сугестије, али припреме за изградњу тротоара се не одвијају жељеном динамиком. Зато инсистирамо да се што прије изврши експропријација земљишта поред саобраћајнице и да се упоредо са изградњом пута ради и пјешачка стаза – каже члан Савјета Мјесне заједнице Будимља Милисав Ћиро Прашчевић.

Проблем не трпи одлагање

Мјештани Будимље су подсјетили да се у овом дијелу града налази и Индустриојска зона Рудеш, као и бројни трговински и други објекти и да и то указује да изградња пјешачке стазе не трпи одлагање.

-Будимља, између осталог, има основну школу са око сто ђака, као и одјељење дјечијег вртића са тридесетак полазника. Уз то, ту су брони трговински, услужни и други објекти, као и Индустријска зона што само по себи говори колико је собраћај у нашен насељу жив.То су подаци које надлежни морају да узму у обзир, јер свима нама је заједнички интерес да у Будимљи створимо одговарајуће услове за живот – казали су мјештани, додајући да на поменутој дионици, која обилује мноштвом кривина нема одговарајућих саобраћајних знакова.

Реконструкција пута Петњица – Беране започела је прије четири године. Досад је реконструкција одрађена до Будимље, уз обећање да ће се реализација овог пројекта, вриједног 11 милиона еура, окончати прошлог љета.

Из локалне управе наводе да да су они предузели све неопходне мјере из своје надлежности да се изврши експропријација земљишта за изградњу пјешачке стате кроз Будимљу и да је сада катастар на потезу.

- Везано за изградњу пјешачке стазе у Будимљи урађен је пројекат и елаборат експропријеције земљишта. Општина је депоновала потребна средства за ове намјене код Министарства финансија. Уједно смо поднијелин катастру предлог за сповођење поступка експроптијације земљиша, али они то још увијек нијесу завршили. Кад катастар одради свој дио посла ући ће се у даљу процедуру и договоре са мјештанима око озградње тротоара – навели су из локалне управе, подсјећајући да завршетак реконструкције пута кроз Будимљу, укључујући и постављање пјешачке стазе, треба да одради и исфинансира Влада Црне Горе.

Са друге стране, мјештани су апеловали да се назначене активности што прије окончају с обзиром да је због недостатка тротоара пут кроз Будимљу ризичан и за пјешаке и за остале учеснике у саобраћају.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 01:43