Приоритет санација пута / LAZAR RUZIC
18/05/2022 u 06:39 h
Danijela LjucovićDanijela Ljucović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мјештани насеља Груда негодују због стрељане: Живе као на ратишту, викендом рафална паљба

Кућа ми је на крају насеља, имао сам природу и мир, сада то немам због стрељане. Неко ми дође у госте и спушта главу када се пуца... Дјеца од пријатеља неће да дођу, плаше се, казао је Петар Радоњић

Лош и узак пут, који је у једном дијелу и макадамски, непостојање расвјете, зарасли канали поред пута, само су неки од проблема који муче мјештане насеља Груда. Као да то није довољно, у насељу се налази стрелиште, па мјештани тврде да због пуцњаве и буке немају мирног сна. Кажу да се пуцање вјежба од јутра до вечери, а да је најгоре викендима када се одржавају такмичења. Од надлежних органа захтијевају да овај проблем што прије ријеше.

Мјештанин Драган Бојичић каже да им је највећи проблем стрељана која се налази у насељу.

image

Драган Бојичић

LAZAR RUZIC

- Имамо стрелиште у насељу, од буке се не може спавати. Недјељом се одржавају такмичења, то су рафали. Никога не интересује има ли мале дјеце, старијих људи. Почну од пола седам ујутро па до поподне. Када су отварали стрелиште, обећали су да ће да асфалтирају пут, али су га више уништили, јер је саобраћај прометнији. Сви знају да је ово стрелиште велики проблем, али нико то не рјешава. Требао је неко да дође да пита мјештане за стрељану, да се одржи састанак, да попричају с нама – навео је Бојичић.

Истиче да је проблем и лоша инфраструктура.

- Било је ријечи о томе да ће расвјета бити постављена, али комшија није дао се постави стуб и то је тако остало... Касније више нико није долазио. Канали поред пута су такође велики проблем, затрпани, не одржавају се. Рупе су се отвориле на путу, надлежни дођу да их закрпе само ако их ми позовемо и замолимо. Најгоре је што за наше проблеме нико неће да чује. Зашто предсједница општине Зорица Ковачевић не дође да сједнемо и попричамо о проблемима. Рачуни од "Чистоће" уредно стижу, улица је око 900 метара дуга а ниједан контејнер у њој нема – казао је Бојичић.

Из Општине тврде да се мјештани нису жалили на буку из стрељане

Из кабинета предсједнице општине Зорице Ковачевић навели су да је планирано асфалтирање пута кроз насеље Груда, као и асфалтирање макадамског пута, а да извођење радова зависи од финансиjске ситуациjе.
- Кад су у питању сеоске расвjете, као и расвjета у насељу Груда, Општина Даниловград обезбjеђуjе набавку и уградњу свјетиљки, разводно-командног ормара и кабла, уколико ниjе постављен на постоjећим стубовима. Обавеза мjештана jе да плаћаjу рачуне за утрошену електричну енергиjу, на основу претходно прикупљених потписа – навели су из Општине.

Они су истакли да се Служби комуналне полициjе Даниловград мјештани досад нису обраћали због буке из стрељане, те да су за њену контролу надлежни државни инспекциjски органи.

Петар Радоњић живи у непосредној близини стрељане.

image

Петар Радоњић

LAZAR RUZIC

-Имамо велики проблем због буке. Кућа ми је удаљена око 70 метара од мјеста гдје се вјежба пуцање. И поред изолације, не можемо да спавамо, све се чује. У дворишту се не може боравити. Најгоре је викендом, послије 15 часова. Комшија и ја смо их пријављивали, добили смо информацију да су из стрељане позвани на разговор, али да имају све неопходне дозволе и папире. Кућа ми је на крају насеља, имао сам природу и мир, сада то немам. Неко ми дође у госте и спушта главу кад се пуца... Дјеца од пријатеља неће да дођу, плаше се. Нови асфалт нам је такође приоритет, као и расвјета. То је нешто основно што би свако насеље требало да има. Када су били избори, свуда су радили, а нас су заобишли – казао је Радоњић.

Александар Радоњић каже да је пут узак и пропао.

- Не могу се двоје аута мимоићи, немамо ни расвјету. Небезбједно је проћи ноћу, канали су са обје стране. Пут је направљен прије више деценија и од тада није поправљан. Школски аутобус неће да вози до краја насеља због лошег макадамског пута. Рупе су велике, када падне кише не може се проћи. Велико је насеље има око 100 домаћинстава и веома је прометно – рекао је он.

И Иван Ракочевић истиче да је пут у лошем стању.

image

Иван Ракочевић

LAZAR RUZIC

-Свако испред своје куће помало крпи цесту. Расвјете немамо и то је највећи проблем за дјецу када се враћају из школе. Веома је небезбједно. Како су канали и с једне и друге стране, дешавало се да дјеца упадну, јер су зарасли у траву па се не виде. Канали нам јесу неопходни због одвода воде, али морају да се редовније чисте. Неопходно би било да се пут прошири макар метар или два – казао је Ракочевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 09:13