/ -Фото: Дан
03/03/2022 u 07:46 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мјештани никшићког села Хумци забринути: Бијела прашина прекрила дворишта

Мјештани су се обратили еколошким организацијама града и траже да надлежне службе хитно реагују и испитају да ли је материја отровна и одакле долази

Јак сјеверни вјетар је прије неколико дана у дио никшићког насеља Хумци донио непознату материју бијеле боје која је изазвала узнемирење код мјештана.

Прашина је прекрила кровове тамошњих објеката, дворишта и продрла, како истичу мјештане, и у станове. ж

Мјештани су се обратили еколошким организацијама града и траже да надлежне службе хитно реагују и испитају да ли је материја отровна и одакле долази.

-С узорком сам ишао у Комуналну инспекцију, али су ми рекли да то није њихова надлежност већ да се обратим Санитарној инспекцији. И то сам урадио, али и они кажу да то није у домену њиховог рада. Не знамо више коме да се обратимо, а прашина се већ данима, некад мањим, а некад већим интензитетом шири насељем, казао је "Дану" мјештанин Миљан Радовић.

image
-Фото: Дан

Дио насеља у ком се појавила бијела прашина налази се одмах до ограде Жељезаре. Мјештани напомињу да фабрика већ годину дана не ради, али да се и ранијих година понављала слична ситуација.

-Ипак, никад није било као сада. Зрнца која обасипају овај дио насеља падају и на воду коју наше комшије користе да напајају стоку. Не разграђује се у води, а ни на тлу- појашњава Радовић.

Јанко Метикош истиче да се бијела прашина појавила прво у ваздуху прошле суботе када је почео да дува сјеверни вјетар. Он држи свиње и живину па страхује да је материја опасна по њих.

-Ту нам је градски водовод одакле захватамо воду за стоку која је последњих дана буквално бијела од те прашине. Годинама сам ту, Жељезара је радила, али никад овако нешто нисмо видјели- истакао је Метикош.

Уз фабричку ограду је насип на који се својевремено одлагао отпад из производње. На педесетак метара одатле је и насеље у којем су стамбене зграде, а станари кажу да им бијела прашина продире и у станове.

image
-Фото: Дан

-Најгоре је било у суботу када сам у купатилу пронашла већу количину те прашине. Улазила је кроз димњак и сада је има свуда по стану- казала је мјештанка Драгица Биговић.

Анализа материје је неопходна, сматра мјештанин Рајко Божовић, и то треба обавити што прије како би се утврдило да ли је штетна по здравље људи, а у Хумцима већ данима "живе" с њом.

-Кад је фабрика радила, дешавало се да из њеног система за отпрашивање буде сличне прашине која је падала на сусједно насеље Рубежа. Ово што је дошло код нас не знамо одакле је и мора се утврдити шта је и је ли опасно и за нас и за стоку. Неко мора реаговати, јер већ данима бијела материја обасипа овај дио Хумаца, категоричан је Божовић.

Мјештани су се за помоћ обратили Друштву младих еколога Никшића (ДМЕН) из којег наводе да материја може изазвати поремећај у ланцу исхране, с обзиром на то да у поменутом дијелу насеља има мјештана који држе стоку, а производе продају.

-Апелујемо на све надлежне институције које се баве том проблематиком да дођу, узму узорке и лабораторијски испитају о чему се ради. Тражимо да се јавно објаве резултати анализе, истакао је директор ДМЕН-а Миодраг Караџић.

Прије три године честице минералне вуне са жељезариног водоторња, који се годинама не користи, прекриле су дио насеља Рубежа. Тада је компанија "Тошчелик", која је власник фабрике, по налогу Еколошке инспекције уклонила заостали отпад са торња и оближњих парцела.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 22:14