Одвоз обловине са подручја МЗ Поблаће / -Б:Је.
26/12/2021 u 14:13 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Мјештани пљеваљских МЗ: Обловина се одвози, цесте остају у рупама

Са подручја МЗ Потковач врши се сјеча и одвоз дрвета преко читаве сезоне, а под теретом долази до пуцања и пропадања пута који потом нико не поправља, наглашава Василије Дробњак

Експлоатацијом шуме и одвозом обловине у значајној мјери уништавају се сеоски путеви на простору пљеваљске општине. Да је то тако најбоље се може видјети на лицу мјеста гдје након проласка камиона натоварених обловином најчешће остаје изломљен асфалт и рупе на коловозу. Представници сеских мјесних заједница негодују и истичу да све најављиване мјере заштите путева нијесу дале резултате, те да ни општинске ни државне инспекцијске служби не показују довољно интересовање да заштите сеоске путеве од уништења. На бројним локацијама уништени су и саобраћајни знакови који упозоравају на ограничење када је у питању терет који се транспортује.

-Након неколико година чекања добили смо могућност да нам се пар стотина метара пута асфалтира, а потом се опет кренуло у уништавање истог тог пута - каже предсједник МЗ Потковач Василије Дробњак.

image

Василије Дробњак на унишптеном сеоском путу

-Б.Је.

Он каже да се на подручју ове мјесне заједнице преко читаве сезоне врши сјеча шуме, а онда се врши и њен транспорт након чега главна локална саобраћајница бива уништена.

- Врши се велика сјеча и одвоз дрвета и то се може видјети преко читаве сезоне. Приликом транспорта дрвета уопште се не води рачуна о висини и тежини терета, па долази до пуцања и пропадања пута који потом нико не поправља - наглашава Дробњак.

Наредне године за асфалтирање путева опредијељено 570.000

Општина Пљевља за наредну годину планирала је да потроши 570.000 еура за асфалтирање сеоских путева. Из овогодишњег буџета средства за ову намјену нијесу опредјељивана, већ је ове године вршено асфалтирање које је почело још прошле године. Тако је током ове године за ту намјену потрошено 670.000 еура, а асфалтирано је 11 километара на више од двадесет путних праваца.

Уколико се ове године буде вршило асфалтирање сеоских путева по истом принципу, сасвим је сигурно да неће бити асфалтирано више од девет километара.

Иста невоља мучи и мјештане других села. Посебно су угрожени путеви на подручју планина Љубишња и Ковач, те на подручју Премћана и села Козица.

-Ове године са подручја Поблаћа одвезено је неколико хиљада кубика дрвета. Терети су велики а асфалтирани сеоски путеви нијесу високог квалитета. Потребно је инсистирати на строгом поштовању одлука о ограничењу терета на овим путевима - каже предсједник МЗ Поблаће Горан Лаковић уз појашњење да се сваке године асфалтира по неколико стотина метара сеоских путних праваца, те да путеви најчешће страдају због транспорта дрвета.

- На путном правцу са магистралног пута Пљеваља-Чајниче према Поблаћу уништено је око 700 метара пута.Наравно то нијесу повезана оштећења, већ се она налазе на више локација. Тражио сам од Секретаријата за комуналне послове, путеве и воде да се санирају оштећења, и добио сам одговор да се нико није јавио на јавни позив локалне управе- каже Лековић и додаје да би можда било добро да локална управа распише један јавни позив за санацију оштећење на свим локалним путевима на подручју општине, а не само у појединим мјесним заједницама.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

19. maj 2024 13:47