Novootvoreni granični prelaz Ranće / Božidar Jelovac
06/06/2023 u 19:04 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mještani pljevaljskog sela Ranče ogorčeni: Vlada krijući otvorila granični prelaz

Žitelji ovog sela poručuju da je nedavno Upravni sud poništio odluku o ekspropijaciji zemljišta drugostepenog organa, odnosno Ministarstva finansija. Oni tvrde da im je Vlada za kvadrat zemljišta ponudila svega 6 eura a da su im 2018, prilikom proširenja puta, kvadrat zemljišta plaćali 8,25 eura

Mještanima pljevaljskog sela Ranče nije pošlo za rukom da spriječe otvaranje novosagrađenog graničnog prelaza na granici Crne Gore i Srbije, jer je on otvoren bez svečanog presjecanja vrbce. Prethodnih dana iz Granične policije su se raspitivali o stavu mještana ovog sela, jer su isti još ranije najavili da će blokirati granični prelaz ukoliko dođe do otvaranja. Pošto su mještani bili odlučni da ne dozvole otvaranje prelaza, jer im Vlada Crne Gore još uvjek nije isplatila novac za zemljište na kome je izgrađen objekat, svečanost je izostala. Granični prelaz je danas počeo sa radom a mještani poručuju da će se brzo organizovati i da će narednih dana isti blokirati.

- Očigledno predstavnici Vlade su procjenili da ne mogu otvoriti uz svečanosti granični prelaz Ranče, pa su otvaranje izvršili bukvalno krijući. Svakako to ne znači da vlasnici imanja, na kojima je izgrađen prelaz, kao i naši prijatelji neće narednih dana blokirati magistralni pravac Pljevlja - Prijepolje i to baš na graničnom prelazu. Nećemo se ustezati od blokade iako veoma brzo počinje glavna turistička sezona - navodi se u saopštenju mještana sela Ranče.

Žitelji ovog sela poručuju da je nedavno Upravni sud poništio odluku o ekspropijaciji zemljišta drugostepenog organa, odnosno Ministarstva finansija. Da je bilo potrebno prije otvaranja graničnog prelaza Ranče sprovesti novi postupak ekspropijacije a da se nikako nije smio prelaz otvoriti prije nego što vlasnici zemljišta dobiju novac. Oni tvrde da im je Vlada za kvadrat zemljišta ponudila svega 6 eura a da su im 2018. godine, prilikom proširenja puta, kvadrat zemljišta plaćali 8,25 eura.

- Mi smo se žalili na postupak ekspropijacije i Upravni sud je donio odluku u našu korist. Međutim, u Vladi su odlučili da se ne obaziru na sudske odluke. Nama ostaje da branimo sopstvena prava - navodi se u saopštenju.

Izgradnja graničnog prelaza Ranče počela je 2019. godine. Vlada Crne Gore za tu namjenu je izdvojila oko dva miliona eura. Radovi su trebali da se okončaju 2020. godine ali usled niz problema posao nije završen u predviđenom roku.

U decembru prošle godine, predsjednik Vlade Dritan Abazović je otvorio rekonstruisani magistralni put Pljevlja –Mihajlovica, odnosno pravac od Pljevalja do pomenutog graničnog prelaza. Tom prilikom Abazović je kazao „da ne može reći kada će granični put biti otvoren“.

Mještani sela Ranče, prije par dana u izjavi za „Dan“, tvrdili su da Vlada sprema otvaranje prelaza, kao i da se preko pojedinih ljudi interesuju hoće li se tokom svečanosti organizovati protest.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. septembar 2023 11:06