/ -FOTO: M.D.P.
07/08/2022 u 09:10 h
Mirjana PopovićMirjana Popović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Mještani Prčanja negoduju zbog kamera i parkinga: Javni prostor okupirali privatni interesi

Uzurpiraju plaže i šetalište duž obale, ogorčeni su mještani

Na divljem parkingu na Markovom rtu, koji spaja dvije mjesne zajednice, na opštinskom zemljištu, u narodu poznatom kao "ekonomija", koje se godinama koristi kao mjesni parking, mještani su od početka sezone počeli da doživljavaju neprijatnosti.

Postavljene su ograde, lanac sa katancem i čunjevi. Dio nekadašnje livade pokošen je, nasut je šljunak, stavljena improvizovana ograda sa mrežom, parkirani su automobili čiji vlasnici nisu mještani, te stavljena crvena traka i čunj.

image
-FOTO: M.D.P.

Paralelno sa tim, na dva stuba ulične rasvjete postavljeni su reflektori, ispod kojih su nedavno osvanule i kamere za video-nadzor. Iste takve kamere na stubovima javne rasvjete stoje i uz priobalnu cestu pored gradske plaže, kao i uz ulicu između hotela i samoposluge.

Mještani su ove nepravilnosti prijavili komunalnoj inspekciji još prije mjesec dana, a onda samoinicijativno uklonili dvije kamere sa javnog prostora.

image
-FOTO: M.D.P.

I dalje su aktivne one pored magistrale i uz put sa prčanjske strane, kao i reflektori koji su kao privatna svojina postavljeni na banderama kod improvizovanog parkinga.

– Parkirala sam se kao i do sada i odmah je došlo nepoznato lice, bez da se predstavi i zaprijetilo da će zvati policiju. Rekao je da ne mogu tu da se parkiram jer je to njihovo zemljište, te stavio čunj. Vlasnici novog hotela su uzurpirali javno porodično kupalište, šetalište duž obale, svojataju javnu površinu za parking, a na javnu rasvjetu postavili su reflektore i kamere za video nadzor. Nama Opština nije dozvolila da postavimo jednu sijalicu zbog naše djece, a privatniku dozvoljavaju sve – kamioni od deset tona puni građevinskog materijala danonoćno prolaze preko Prčanja, što znači da rade, uprkos zabrani, kaže Nada Miljenović, mještanka Markovog rta.

Parking nije ucrtan, niti prijavljen

 

Parking prostor na Markovom Rtu, "nije ucrtan, niti prijavljen Službi za inspekcijske poslove u smislu prijave parking prostora", odgovorili su "Danu" iz Кomunalne inspekcije.

Кomunalni inspektor obišao je mjesto nakon što je primio prijavu o uzurpaciji parking prostora od strane hotela "Blue Кotor bay", i u vezi postavljenih kamera na stubu javne rasvjete.

– Izlaskom na lice mjesta utvrđeno je da se na kat. parc. 642/1 КO Stoliv 1, koja je javna površina, parkiraju automobili. U momentu kontrole na njoj se ne nalaze parking barijere, rampe ili zapreke kojima bi se spriječio slobodan pristup istoj. Na stubovima javne rasvjete u momentu kontrole nijesu zatečene prijavljene nadzorne kamere. Po izjavi menadžera hotela, koju je nadležni inspektor uzeo na zapisnik, navodi se da se predmetna parcela od ove godine koristi od strane gostiju hotela. Menadžment hotela nastoji da ovaj dio javne površine održava čistim i urednim, odbacujući navode da se građanima brani slobodan pristup – stoji u odgovoru Mira Anđelića, pomoćnika načelnika Službe za inspekcijske poslove Opština Кotor.

Ističe da su ove nepravilnosti prijavili CEDIS-u i niko nije došao, od poslanika Direkcije za izgradnju Кotora su saznali da je nezakonito da privatni reflektori stoje na javnoj rasvjeti. Кomunalnoj policiji su se obratili mejlom.

image
-FOTO: M.D.P.

– Turisti koji dođu sa djecom na ljetovanje nemaju gdje da ih povedu, cijeli dan na plažu, a našoj djeci u Prčanju i Stolivu igralište treba tokom cijele godine. Umjesto parkinga, korisnije bi bilo da naprave igralište za djecu, kakvo je i bilo dok je postojao stari hotel "Vrmac". Prčanj je jedino mjesto u opštini koje nema igralište, a ima stotinu djece- kaže Miljenović i dodaje da je igralište pri vrtiću zaključano za javnu upotrebu.

– Pripreme za postavljanje igrališta u Prčanju su uveliko u toku, te se u najskorijem periodu očekuje postavljanje istog. U saznanju smo da je menadžment hotelima "Blue Кotor bay" uplatio određena sredstva, Mjesnoj zajednici Prčanj, kao i lokalnom stanovništvu- stoji u odgovoru Siniše Кovačevića, potpredsjednika Opštine Кotor.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. jun 2024 14:54