/ Мјештани Прчања сложно раде на уређењу мјеста - М.Д.П.
30/05/2021 u 06:31 h
Mirjana PopovićMirjana Popović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Мјештани Прчња уређују прилаз Цркви дјевице Марије и Светог Николе

Од.1. јуна Црква ће бити отворена за туристичке и ходочасничке посјете

У Прчњу ће од 1. јуна Црква рођења Блажене дјевице Марије, у народу познатија као Богородичин храм бити отворена за туристичке и ходочасничке посјете свакога дана од 12 до 18 сати, најавио је дон Жељко Пасковић, жупни управитељ Прчањске жупе.

Биће то на радост многих који су годинама уназад упорно тражили да разгледају овај знаменити споменик културе, али је он био затворен.

-Улаз ће бити слободан, наплаћиваће се једино за групе и услуге водича унутар храма. Почели смо са уређењем пролаза цркви, посебно око балустраде (степеништа). Уз добротворну акцију посленика компаније "Ју Брив", највише Василију Бујковићу, који је донирао кран, посјекли смо остатке уништених палми. Мјештани Божидар Белан и Марио Марковић, припадници Службе заштите и спасавања, сами су кидали палме, а радници "Комуналног" Котор су уклонили и одвезли остатке. Намјера нам је да уредимо читав простор, као и да санирамо комплетну балустраде, која је поломљена приликом претходног покушаја приватног лица да уклони палме. Пројекат је готов, чекамо одобрење Управе за заштиту споменика културе, надам се да ће то убрзо бити готово, како бисмо кренули са радовима - казао је Пасковић за "Дан".

На иницијативу мјештана уређен је и прилаз цркви Светога Николе, тако што су бетонирали паркинг који је раније био у шодеру. Неки од мјештана дали су камене плоче, други кугле, стубиће, трећи су донирали грађевински материјал, а остали су помогли добровољним радом, што је примјер добре организације и слоге становника Прчања када су у питању радови од заједничког интереса мјеста.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. maj 2024 19:23