Пут кроз Радеву Махалу у лошем стању / -В.Ра.
16/11/2021 u 07:18 h
Vera RatkovićVera Ratković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мјештани рожајских села Горња Буковица и Радева Махала тврде: Асфалт не стиже тамо гдjе живе православци

Апелуjемо на све надлежне у локалноj управи и држави да се побрину за наше проблеме како не би дошло до тоталног исељавања, поручује Вукашин Зекић из села Радева Махала

Мјештани рожаjских села Горња Буковица и Радева Махала, у коjима живИ православно становништво, тврде да локална управа децениjама не улаже у инфраструктуру у овим и другим искључиво православним селима, што им, како кажу, даjе за право да сматраjу да су дискриминисани. Милован Белоица из Горње Буковице истиче да око тридесетак домаћинстава више од четири децениjе чека да им се асфалтира око 1,2 километра пута.

– Нема сокака у Доњоj Буковици, у коjоj живе Бошњаци, да ниjе асфалтиран, а ми настављамо макадамским путем ка својим кућама. Не знамо како нико због ове очигледне дискриминациjе барем не поцрвени. Наш пут jе излокан од теретних камиона коjима концесионари деценијама превозе дрвну грађу, а локална управа овдjе никада ниjе насула ни лопату шљунка – тврди Белоица.

image

Милован Белоица на раскрсници пута гдје престаје асфалт ка селу Горња Буковица

-В.Ра.

Он истиче да су се у два наврата званично обраћали Општини и тражили санацију пута.

– Локална власт нас ниjе удостоjила ни одговора. Приликом подношења захтjева стекли смо утисак да нам се наjвиши представници локалне власти на неки начин подсмијавају кроз питање "зар jош увиjек неко живи тамо". У неколико наврата смо се организовали у покушаjу да сприjечимо извоз грађе како бисмо указали на оваj за нас горући проблем, али смо због тога привођени у полициjу – рекао је Белоица.

Он додаjе да немаjу своjе представнике у локалном парламенту, а у нади да ће се тако окончати њихове вишедецениjске недаће, мjештани су се договорили да даjу гласове ДПС-у како би заузврат добили квалитетан пут.

– Ми смо испунили своjа обећања, али ДПС ниjе. Сматрали смо да су политичари из БС-а поштениjи, па смо и њима у jедном наврату дали гласове, али су нас и они преварили. Иначе, нијесмо тражили да се пут асфалтира, већ само да се квалитетно санира, али изгледа да је за локалну управу и то превише. И када jе пробиjен оваj пут урађен jе за потребе концесионара, а не за потребе села. Вjеруjемо да ће нова државна власт наћи начин да преко локалне управе оконча наше проблеме – истиче Белоиц и додаје да би за санациjу пута, без асфалта, било потребно око 10 хиљада еура.

Хусовић: Локална власт никог не дискриминише

Предсjедник општине Рожаје Рахман Хусовић тврди да има jеднак однос према свима без обзира на вjероисповиjест, те да локална власт не дискриминише ниjедног грађанина. Он каже да jе протекле седмице обишао Радеву Махалу и разговарао са мjештанима, коjима jе обећао поправку пута.

– Извршили смо попуњавање рупа бетоном, а асфалт нисмо у могућности сада да урадимо jер за то немамо средстава. Надамо се да ћемо у догледно вриjеме успjети да риjешимо проблеме житеља Радеве Махале. Када jе риjеч о становницима Горње Буковице, познато ми jе да таj проблем траjе децениjама. Jа сам мање од двиjе године на челу општине и таj проблем су требали да риjеше моjи претходници. Ипак, потрудићемо се да пут ка том мjесту доведемо у пристоjно стање – обећао је Хусовић.

И мjештани коjи живе у тридесетак кућа у селу Радева Махала тврде да су отписани од стране локалне власти, која, како тврде, скоро ништа не улаже у њихово село. Вукашин Зекић каже да jе пут кроз село у лошем стању, чему највише доприносе концесионари.

– У МЗ Кољено, коjоj припада и наше село, поjедини путеви се асфалтираjу по шести пут, а код нас се не улаже ни jедан једини еуро из општинске касе. Из Општине нам обећаваjу да ћемо добити квалитетан пут и ова инвестициjа jе унијета у локални план, али се не реализуjе. Да барем хоће да наспу рупе као да би асфалтирали пут, али ни тога нема. Ако се нешто не уради, ускоро ћемо, умjесто аутомобилима, до кућа долазити коњима. Локална управа је недавно и у Сеошници, као и у Кољену, гдjе живе гласачи Бошњачке странке, асфалтирала 800 метара пута коjи води до неколико кућа. Подсjећамо их да смо и ми грађани ове општине – каже Зекић.

Он додаје да jе пут до села асфалтиран приjе тридесетак година, али од тада у његово одржавање није уложен ни еуро.

– Већина села добила је и уличну расвjету. Ми бисмо могли без тога луксуза, само тражимо да нам асфалтираjу пут. Због оваквог односа, ми православци осjећамо се угрожено jер jе очигледно да ниjедно село у коjем живе православци нема квалитетан пут. Апелуjемо на све надлежне у локалноj управи и држави да се побрину за наше проблеме како не би дошло до тоталног исељавања – поручује Зекић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 00:37