Мјештани Шекулара одлучни да чувају своје / -Д.Ј.
28/07/2021 u 08:20 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мјештани Шекулара траже да Влада каже гдје су постављене међе са Косовом

Спекулише се да поменути споразум предвиђа да се та граница помјера дубоко на нашу територију, што је недопустиво и што ни по коју цијену нећемо дозволити, поручили су мјештани

Ни након три године откад су одржали протестни скуп, мјештани Шекулара од представаника Владе нијесу добили одговор како је планирано да се успостави најновија граница између Косова и Црне Горе нити су упознати са садржином споразума о демаркацији. Поновили су да одговор црногорских званичника у вези са овим питањем не трпи одлагање и да ће се свим расположивим средствима супротставити било каквом прекрајању граница на штету становника Шекулара.

– Бивши премијер Душко Марковић је прије три године изјавио да Црна Гора демаркацију границе сматра окончаним, а не отвореним питањем и да помаже Косову на путу европских и евроатлантских интеграција. Такође је саопштио да Црна Гора може помоћи Косову у фази јачања унутрашњих потенцијала и градњи институција. Међутим, ни Марковић ни остали црногорски званичници нигдје и никада јасно нијесу казали да ли ће та граница бити помјерена. То нијесу урадили ни представници новог сазива владе, а спекулише се да поменути споразум предвиђа да се та граница помјера дубоко на нашу територију, што је недопустиво. Зато по ко зна који пут позивамо надлежне у Влади да дођу у Шекулар и саопште шта је све то по овом питању договарано са косовским функцонерима, како бисмо знали какве кораке да предузимамо, јер ми смо и раније казали да ни по цијену живота нећемо дозволити да било ко мијења границу која је давно успостављена не са Косовом, него са нама братском државом Србијом – поручили су мјештани Шекулара.

На мети шумокрадица са Косова

Мјештани су од надлежних институција затражили да предузме одговарајуће мјере како би се зауставила даља похара шекуларских шума од стране шумокрадице са простора Косова.

– Свједоци смо да су минулих година шумокрадице са Косова несметано прелазиле границу са Црном Гором, а да је при том ријетко ко бивао ухваћен. Тако су са простора Шекулара косовски Албанци однијели хиљаде кубика најквалитетнијег дрвета, што јасно указује да Управа за шуме не предузима одговарајуће мјере контроле и предострожности. У то може да се увјери свако ко завири у наш катун Глођија гдје су од стране шумске мафије сва стабла практично посјечена. Тамо су остале само голети, па се није чудети што сада ти исти људу покушавају да потпуно присвоје те територије – казао је Давидовић.

 

Наглашавају и да се о демаркацији граница требало консултовати са локалним становништвом чија се имања налазе у пограничном појасу.

– Црногорски званичници су годинама истицали како посебно воде бригу да Црна Гора успостави добре односе са Косовом и да у том правцу улажу велике напоре. Међутим, они нијесу нашли за сходно да поведу рачуна о интересима сопственог народа, него су га по питању демаркације граница потпуно игнорисали. Зато су се у Шекулару подигле тензије до усијања, јер је очигледно да неко без знања мјештана хоће да удари на нешто за шта су наши преци главом платили – навео је професор Благоје Шарић.

Сличан став изнио и је и мјештанин Веско Давидовић наводећи да су се власти деценијама односиле према Шекулару као ничијој земљи.

– У минулом периоду моћници су немилице узимали наше шуме, воде и остала природна богатства. Уз то, држава је својим неразумним потезима и небризи за сјевер Црне Горе потпуно раселила мјештане Шекулара. Као завршни ударац сада покушавају да и дио наше територорије и имовине уступе неком другом, али ми им то нећемо дозволити – нагласио је Давидовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 07:29