/ Прошлогодишња блокада радова, фото Ж. Шапурић
26/05/2021 u 06:10 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мјештани села Бијела код Шавника поново обуставили градњу водовода, тврде да их је власт преварила

Доста је било пљачке шавничке власти, томе се мора стати на крај. Ставили су дебље цијеви него што је договорено, па би кроз њих и Морачу могли исисати, поручио је Душко Ненезић

У селу Бијела око 50 домаћинстава усагласило се да поново, као и прошле године, обуставе градњу водовода. Иако су се лани, када су протестовали и забрањивали наставак радова, са представницима Општине Шавник договорили да се испуне њихови захтјеви и водоводне цијеви прво доведу до домаћинстава која живе у близини бијељанског Врела, извора за који страхују да ће пресушити, то се, тврде, није догодило.

-Спремни смо по цијену живота да бранимо и да не дамо да се радови наставе. Доста је било пљачке шавничке власти, томе се мора стати на крај. Ставили су дебље цијеви него што је договорено, па би кроз њих и Морачу могли исисати. Хоће и да оставе прикључке па да ми сами копамо 500 метара канале, а свима осталима у селу доводе воду до кућа, истакао је представник мјештана Душко Ненезић.

Јакић: Урађено све што је договорено

Предсједник Општине Шавник Југослав Јакић казао је да су са мјештанима прије два дана одржали састанак ради наставка прве фазе радова на водоводу. Истакао је да су све услове из закључка од прошле године испунили.

-Све што смо планирали са наше стране је и урађено. Мјештани је требало да формирају режијски одбор који ће пратити реализацију изградње водовода, а пошто то нису учинили на састанку смо им оставили рок од 15 дана да то ураде. До тада се неће ништа радити. Они треба да погледају још једном све што им није јасно у вези пројекта и колико је од договореног урађено, казао је Јакић.

Пројекат водовода у Бијелој вриједан је 164.000 еура, и до сада је друга фаза скоро завршена. Прва фаза, појаснио је Јакић, подразумијева каптажу и повезивање са другом.

-Сачекаћемо да се одбор формира и да провјере да ли смо и колико испунили од договореног, рекао је Јакић.

 

image
Југослав Јакић, фото Ж. Шапурић

Петицију да се радови обуставе потписало је 50 домаћинстава са око 140 становника Бијеле. Ненезић је појаснио да су и прошле године предлагали да се извор Врело не дира, већ да се вода узме из 50 извора у селу или из ријеке Бијеле, па би сваки становник добио довољне количине воде. Након тадашњих разговора са општинарима, договорено је да се Врело ипак искористи, да се изнад тог извора изграде каптажа и базен, да они који живе у његовој близини превасходно добију воду и да се оставе прикључци за мјештане сусједног села Милошевићи, па тек онда да се вода одводи за Горњу Бијелу.

Ненезић је нагласио и да је мјештанима сумњив сам поступак избора извођача радова за мрежу дугу свега око 3,8 километара.

-Због чега су морала два тендера да се расписују? Један је изашао у августу и трајао је на сајту Владе само сат и по. Многи су могли да конкуришу али нијесу знали, а нијесмо ни били политички подобни. Расписан је тендер за 2,3 километра и то је коштало, према њиховом обрачуну, 90.000 еура, што је превише. Колико сам чуо, тај посао су узеле четири фирме, а пета је подизвођач, казао је Ненезић.

Досадашњим радовима, тврди он, мјештанима је оштећен пут, а сматрају да се водовод и не гради због оних који живе у Бијелој већ ради појединаца који су ту купили имање и граде етно-село.

-Тридесет година су нас лагали и варали и више не могу. Тражимо помоћ потпредсједника Владе Дритана Абазовића и министра Александра Стијовића од којих очекујемо да нас приме на разговор и провјере да ли је све до сада урађено по закону и онако како је договорено, поручио је Ненезић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 03:05