Поглед на Горњу Ржаницу / -Д.Ј.
08/04/2022 u 06:42 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мјештани села Горња Ржаница изградњом цркве враћају дуг завичају и прецима

У нашем селу има 15 малишана предшколског узраста, а наду за опстанак овог мјеста улијева и податак да у селу живи десетак младих супружнима који су недавно ступили у брак- наводи Милун Томовић

 Да су слога и заједништво главни предуслови за реализацију крупних пројеката показали су ових дана и мјештани села Горња Ржаница, удаљеног од Плава на око десетак километара. Наиме, становници овог живописног мјеста, које се између Мурине и Велике, простире на деној обали Лима, одлучили су да на заравни испод сеоског гробља граде цркву. Урадили су то, како наводе, са жељом да их будућа црква окупља и да тај храм допринесе духовном јачању, заједништву, јединству и опстанку становника на вјековним огњиштима. Благослов за грању светиње, на земљишту које је поклонио мјештанин Данило Перов Оташевић са синовима, недавно је дао епископ Епархије будимљанско-никшићке Методије, одлучивши да она буде посвећена Светом Алимпију Столпнику. Мјештани наводе да градњом цркве враћају дуг завичају и прецима и да остављају духовни, култутни и историјски залог будућим генерацијама.

-У Хрисовуљу манастира Дечани помиње се да је прије много вјекова овдје у Горњој Ржаници постојала Петрова црква, која је касније у ратним разарањима порушена. Ношени тим сазнањем и жељом да се да на значају духовног и свеукупног јединства и слози мјештана овога краја одлучили смо да у селу градимо нови храм. Та идеја је радо прихваћена о чему говори и податак да се доста мјештана понудило да бесплатно да земљиште за подизање цркве. То је обрадовало и владику Методија који је дао благослов нашој идеји. Знамо да нас чека доста посла, али се искрено надамо да ћемо, уз помоћ људи добе воље, овдје на Светим водама Лима добити још један предивни храм и да ћемо се убудуће око њега окупљати у што већем броју, што ће бити и потврда да ће се нит живота одржавати ту гдје су наши преци давно заорали бразду живота – наглашава Милун Томовић, предсједник Одбора за изградњу цркве.

На катунима Мокре викендице замијениле стада

Мјештани подсјећају да су на планини Мокра својевремено имали пет катуна гдје су томом љета издизали са стоком. Наводе да катуни полако остају без сточара, које замјењују викендаши

-Тренутно на наше катуне издижу свега четири сточара из села, иако их је некада било близу стотину. То говори да у нашем селу више нема као некада великих газдинстава. Људи држе нешто мање стоке, и то углавном овдје у селу на својим имањима. Но, без обзира на то Мокра је током љета жива планина, јер су на катунима изграђене бројне викендице. Људи долазе да се одморе тамо гдје су некада њихови преци напасали стада. То говори да су се времена промијенила и да модернији начин жовота полако потискује традиционалне дјелатности, што указује да ови крајеви своју шансу треба да траже развојем туризма – сматрају мјештани.

Горња Ржаница је некада бројала преко 150 домаћинстава. Данас их, како тврде мјештани, има 74. Кажу да ни ово село није заобишао талас исељавања, али да се, и поред доста затворених кућа, континуитет живота ипак одржава.

-У подручном одјељењу муринске основне школе овдје у Горњој Ржаници тренутно има осам ученика, иако их је некада било педесетак. Има доста затворених кућа, али радујуе нас чињеница да тренутно у нашем селу има петнаесторо дјеце предшколског узраста,а наду за опстанак овог мјеста улијева и податак да у селу живи десетак младих супружнима који су недавно ступили у брачну заједницу. То нас је и додатно подстакло да градимо цркву, убијеђени да ће наши успјешни људи који живе на страни дати пуни допринос даљем напретку села – наглашава Томовић.

Мјештани подсјећају да су и досад, уз помоћ добротвора и донатора, реализовали бројне акције у селу; асфалтирали путеве,поставили јавну расвјету, уредили зграде школе, сеоског дома и капеле. Истичу да је главни проблем недостатак радних мјеста.

-Инфраструктура у нашем селу је на завидном нивоу, иако би требало предузети мјере за санацију макадамских путева. Наш главни проблем је што већина људи не добија прилику да на простору своје општине пронађе неки одговарајући посао. Морају се отварати нова радна мјеста за младе људе уколико држава искрено жели да допринесе просперитету ових крајева – истичу мјештани Горње Ржанице.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 05:00