Мјештани села Пецко незадовољни јер радови на водоводу нијесу још нијесу завршени / -Д.Ј.
13/05/2022 u 13:10 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мјештани села Пецко незадовољни: Водовод са Муровског врела гради се пуних 13 година

У нашем селу уопште нема извора, па су мјештани принуђени да путују по километар и више како би са Радманске ријеке захватили воду,а љети се дешава да ријека пресуши и онда се сналазимо како ко зна и умије, истиче Река Личина

Мјештани петњичког села Пецко које, припадајући мјесној заједници Радманци, броји четрдесетак домаћинства, затражили су, по ко зна који пут, од Владе и локалне управе да предузму мјере и радње како би у што краћем року ријешили проблем водоснадбијевања. Подсјетили су да још увијек мику муче како да обезбиједе воду за основне животне потребе, иако су, према првобитном плану, одавно требало да буду прикључени на водовод који се са Муровског врела за потребе више села и заселака гради пуних 13 година. Расположива документација указује да на овај водовод, чија комплетна изградња захтијева новчана улагања од преко милион еура, треба да се прикључи близу 600 корисника. Мјештани села Пецко наводе да су броја домаћинства у другим селима добила воду са Муровског врела, али да они, због одуговлачења радова и недостака средстава, још морају да чекају да вода потекне и на њиховим чесмама.

image

Чека се наставак радова на водоводној мрежи

-Д.Ј.

-Према свим параметрима мјештани села Пецко су, због специфичне ситуације у којој се налазе, први требали да добију воду са Муровског врела, јер у нашем мјесту уопште нема воде. Међутим, ми још увијек, због нечијих пропуста, чекамо да се од главне коморе која се налази изнад Радманаца крене са постављањем цјевововода и остале опреме према нашем селу. Мјештани су принуђени да путују по километар и више како би са Радманске ријеке захварили воду за потребе својих домаћинства. Љети се дешава да ријека пресуши и онда се сналазимо како ко зна и умије. Од Владе, односно Министарства пољопривреде, и локалне управе захтијевамо да што прије опредијеле средства за наставак изградње водовода до села Пецко – истиче мјештанин Река Личина.

Општина: Ради се о обимном послу

Из локалне управе наводе да они улажу максималне напоре да се приведу крају радови на изградњи водовода са Муровског. Казали су да се ради о обимном послу с обзитом да примарни вод прелази дужину од 15 километара, а секундарни још више.

-Разумијемо реакције мјештана, али и они морају да схвате да се овдје ради о заиста захтјевним пословима који изискују огроми и рад и материјална средства. Вода је стигла у бројна домаћинства, уз настојања да дође и до њихових домова. Ради се на рјешавању напајања електричном енергијом потиснопумпне станице за Пецко, за шта чекамо рјешење од стране ЦЕДИС-а, као и повезивање дијела цјевовода. Очекијемо и већи ангажман и координацију самих мјештана како би овај посо привели крају – саопштено је из Општине Петњица.

Мјештани села Пецко наглашавају да до њихових домова вода са Муровског врела, због висинске разлике, треба да дође уз помоћ пумпи.

-Главни вод је стигао изнад села Радманци гдје су изграђени црпна станица и раздјелне коморе, али је остало да се у неколико праваца инсталирају цјевоводи ка домаћинствима и одраде додатни послови на постројењима. Потребно је да се уграде и пумпе које ће пумпати воду ка нашем селу, јер, због висинске разлике, она не може да дође слободним падом. Све то захтијева додатне напоре. Досад су направљени броји пропусти приликом реализације пројекта изградње водовода са Муровског врела. Зато очекујемо да се нашим захтијевима што прије удовољи како би престали да воду за основне животне потребе носимо у кофама и флашама као и прије сто година – подвлачи Личина.

"Народ константно одлази, јер, између осталог, не желе да се у 21 вијеку купају у бањицама и мислим да је то срамота за за цјелокупно друштво, каже Ахмет Личина

Мјештани села Пецко истичу да неријешени инфраструктурни проблеми поспјешују масовно исељавање становништва.

-Народ константно одлази, јер, између осталог, не желе да се у 21 вијеку купају у бањицама. Неки од нас су се вратили да пензионерске дане проведу овдје у родном селу, али смо се покајали, јер су купатила која смо направили у нашим кућама годинама ван функције. Мислим да је то срамота за цјелокупно наше друштво. Зар се то уклапа у причу званичника о развоју села и пољопривреде? Сигурно да не, јер се због неозбиљности и оваквог односа надлежних народ константно исељава – закључује Ахмет Личина.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. april 2024 13:55