Изградња новог граничног прелаза на Ранчу / -Б.Је.
10/06/2022 u 07:02 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мјештани села Ранче огорчени на Владу: Земљиште им двије године узурпирано, а пара нема

Мјештани истичу да је процијењена вриједност земљишта износила шест еура по квадрату, те да су се жалили и Министарство финансија одредило цијену од 6,06 еура што они сматрају нереалном цијеном

Иако им је земљиште узурпирано 2020. године, за изградњу граничног прелаза на граници са Србијом, мјештани пљеваљског села Ранче још увијек нијесу добили никакву новчану надокнаду. Спор је почео током 2020. године, када је почела и градња поменутог граничног прелаза. Од тада мјештани траже правду у Министарству финансија и на Управном суду. Међутим, иако тврде да је понуђена цијена земљишта 6,06 еура прениска из Владе Црне Горе не попуштају.

- Прва процјена вриједности земљишта била је шест еура по једном метру квадратном. На такву цијену смо се жалили другостепеном органу, односно Министарству финансија које је донијело одлуку да се исплати 6,06 еура по квадрату. Наравно и та цијена је прениска па смо се опет жалили и сада се чека одговор. Ми смо понудили реалну цијену јер је током 2018. године вршена експропријација земљишта за проширење магистралног пута Пљевља-Пријепоље и тада је земљиште плаћано 8, 25 еура. Двије године касније нуди се цијена на истим локацијама од шест еура, што заиста није довољно - наводи се у саопштењу мјештана Ранча и подвлачи да они нијесу ништа нереално тражили. Притом наглашавају да је њихова понуда од 8,25 еура минимална и да би било поштено да та цијена буде и већа јер се гради гранични прелаза и онда се ради о грађевинском земљишту. Мјештани додају да све личи на то да ће инфлација на крају "појести" новац којим ће се платити надокнада узурпираног земљишта.

Из Управног суда од децембра нема одгвора

Мјештани села Ранче су посебно љути на Управни суд Црне Горе ком су поднијели тужбу у децембру, а још немају никаквог одговора. Мјештани су тужбом тражили да се изврши експропијација и парцела у које услед изградње граничног прелаза више не могу да уђу.

-Према важећим законским прописима ако се одузме онај дио парцеле, преко кога се улази у исту, потребно је извршити експропијацију цјелокупног земљишта. У овом случају није се тако поступило, па смо Управном суду поднијели тужбу јер се одступило од законске процедуре. Нажалост већ пола године немамо никаву информацију по овом питању - наводи се у саопштењу.

-Вјероватно у Влади чекају да новац који добијемо буде обичан папир и у потпуности безвриједан- кажу мјештани и додају да су услед градње новог граничног прелаза остали и без прилазног пута са магистралног праваца Пљевља-Пријепоље.

Изградња новог граничног прелаза у селу Ранче, почела је у августу 2020. године. Вриједност радова је око два милиона еура, а радови су у неколико наврата обустављани, тако да је планирани рок већ пробијен. Ово градилиште прошле године посјетио је и бивши премијер Здравко Кривокапић дајући обећање да ће се послови бити убрзани.

Тренутно се радови приводе крају али мјештани Ранча очигледно ће још дуго чекати новац за узурпирано земљиште.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 09:32