Нови гранични прелаз и пут до села Ранче / Б.Је.
06/05/2022 u 06:40 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мјештани села Ранче пријете блокадом граничног прелаза

Мјештани села Ранче истичу да су становници Црне Горе и да нема потребе да приликом сваког одласка у Пљевља морају да прелазе гранични прелаз и пролазе контроле

Мјештани пљеваљског села Ранче пријете блокадом истименог граничног прелаза, који је тренутно у изградњи, те да неће прихватити да им прилазни пут до села буде иза граничног прелаза као што је то случај сада. Они истичу да су становници Црне Горе и да нема потребе да приликом сваког одласка у Пљевља морају да прелазе гранични прелаз. Понављају да су у више наврата тражили да се проблем ријеши на вријеме и како кажу не виде разлог због кога се то не ради.

-Сеоски пут који води до села, по плану новог граничног прелаза Ранче, треба да буде прије граничног прелаза како би мјештани избјегли граничне контроле, с обзиром да им се куће налазе на територији Црне Горе. У више наврата обраћали смо се Министарству унутрашњих послова, као инвеститору изградње граничног прелаза. Захтјев који је упућен министарству потписало је 48 мјештана, али из министарства рјешење проблема пребацују на локалну управу - каже члан Савјета Мјесне заједнице Отиловићи и Вијенац Дарко Гачевић. 

Из Општине најављују рјешење проблема

Потпредсједник Општине Пљевља Ненад Рубежић каже да ће разговарати са мјештанима села Ранче и да ће локална управа сагледати све могућности да би се проблем ријешио.

-Сасвим је сигурно да ћемо посјетити село Ранче и да ће се на лицу мјеста видјети шта може локална управа да уради - казао је Рубежић за "Дан" и додао да ће се потрудити да овај проблем буде ријешен.

-Наша обавеза је да све учинимо како би проблем био ријешен - подвлачи Рубежић.

Гачевић наглашава да мјештани неће дозволити отварање граничног прелаза док се прилазни пут ка селу не изгради.

-Оно што је сигурно јесте то да ће мјештани физичким путем спријечити отварање граничног прелаза, чији се радови приводе крају. Ако неко мисли да ће гранични прелаз бити отворен прије него што се ријеши питање пута, онда је тај у заблуди. Нећемо дозволити да будемо лоптица са којом се неко игра - истиче Гачевић и појашњава да су грађани свих ових година били стрпљиви и да су добро сарађивали са запосленим у граничној служби.

Гачевић поручује да је проблем лако рјешив и да је на министарству и локалној управи да га што скорије ријеше.

-Позивамо новог министра унутрашњих послова да ствар узме у своје руке и што прије ријеши проблем - поручио је Гачевић.

Иначе, изградња новог граничног прелаза у мјесту Ранче, на путном правцу Пљевља – Пријепоље, почела је прије двије године. У пројекту не постоји уцртан пут са магистралног пута према селу Ранче, а радовима на изградњи новог граничног прелаза предвиђено је да постојећи пут буде пресјечен и на тај начин садашња саобрaћајна комуникација буде прекинута. За изградњу новог граничног прелаза са Србијом, Министарство унутрашњих послова Црне Горе издвојило је 2,5 милиона еура. Садашњи гранични прелаз је од границе са Србијом удаљен близу једног километра и на простору између прелаза налази се велико растојање, које се често злоупотребљава приликом нелегалног преласка границе. За стaновнике села Ранче, како тврде, најбитније да када иду у Пљевља или из Пљеваља не морају да прелазе гранични прелаз,да не подлијежу граничним контролама и да не чекају дуго због честих гужви на граници.

О свему ће се ипак више знати након 1. јула за када је планирано отвaрање новог граничног прелаза Ранче

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 02:11