Пут за Граб у катастрофалном стању / М.Н.
22/03/2022 u 06:20 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мјештани села у Вранешу негодују: Због лошег пута, из Граба бјежи ко има гдје

Правац Павино Поље – Граб је јавни пут који се само пред изборе насипа и то насипом изузетно лошег квалитета, а прошле године су преко асфалтне подлоге стављали тампон који више штети него што користи, истиче Ровчанин

Мјештани Граба негодују због стања у којем се налази путни правац који од Павиног Поље води до њиховог села у дужини од четири километра. Мјештанин Дарко Ровчанин наглашава да је пут у катастрофалном стању и да је њиме готово немогуће саобраћати, те да је то и основни разлог што се народ исељава са ових простора.

– Правац Павино Поље – Граб је јавни пут који се само пред изборе насипа и то насипом изузетно лошег квалитета. Прије неких 20 година једна дионица пута, од неких километар и по, асфалтирана је, али је протоком времена и проласком тешких камиона концесионара уништена – каже Ровчанин и истиче да су мјештани Граба разочарани општинском влашћу која, како наглашава, годинама не показује нимало осјећаја за потребе житеља овог краја.

image

Пропала асфалтна подлога

М.Н.

– Прошле године су преко асфалтне подлоге, на наше запрепашћење, стављали тампон који више штети него што користи. Тешки камиони и аута су све то уништили, а ми остављени на милост и немилост. У Грабу функционише и подручно одјељење основне школе које броји шест ђака и које никада није престајало са радом. Међутим, због катастрофалног стања у коме се пут налази, комби врши превоз ученика само до пола пута. Другу половину морају да пјешаче и по киши, снијегу, сунцу, вјетру... Изложени можда и опасностима од дивљих животиња. Али, кога је то од ових који одлучују о нашим судбинама брига – истиче Ровчанин и додаје да се слободно може рећи да је однос локалне самоуправе према селу Граб и његовим житељима маћехински, "ми смо за њих грађани другог реда".

Из локалне управе обећавају реконструкцију оштећене цесте

Из локалне управе одговарају да се све ради по приоритетима мјесних заједница када је у питању поправка, санација и насипање локалних путних праваца. Наглашавају да ће урадити све да се у наредном периоду изнађе начин да се дио путног правца Павино Поље – Граб реконструише на квалитетнији начин.

Са друге стране, Видран Кљајевић наглашава да је још један од јако лоших путних праваца у Вранешу и асфалтни пут Томашево – Лијеска – Соколац који ће, како наглашава, сада кад крене отапање снијега, на појединим мјестима бити скоро непроходан.

– Иста ситуација је и на путном правцу Блишково – Стожер. Као одборник већ двије године тражим да ми Скупштина достави извјештај о стању путне инфраструктуре на подручију бјелопољске општине, али га још нијесам добио – каже Кљајевић.

Ровчанин наглашава да су мјештани Граба везани за Павино Поље јер се ту налази амбуланта, Ветеринарска станица, продавнице, основна школа коју, такође, похађају ученици из њиховог села, али су због лошег пута малтене изловани.

– Оваквим путем немогуће је саобраћати и функционисати. Зато није ни чудо што одавде бјежи онај ко има гдје. За лошу демографску слику директно кривимо протеклу тродеценијску власт у нашој држави – истиче Ровчанин.

И одборник у СО Бијело Поље др Видран Кљајевић, који потиче из Вранеша, којем Граб и припада, потврђује да овакав пут мјештанима скоро двије деценије задаје велике проблеме.

– Путни правац Павино Поље – Граб асфалтиран је прије 20 година, на брзину и неквалитетно, после разлаза у јединственом ДПС-у, са циљем придобијања гласова грађана са тог подручја. Да је урађено неквалитетно, јасно је кад се погледају дјелови асфалта који су још остали на овом путном правцу, испод којих се види да не постоје тампонски слојеви. Слој асфалта који је нанијет по шљунковитој подлози је неких 3 до 4 центиметра. Из овога се може закључити да је овај асфалт стављен да послужи неколико недјеља, да замаже очи грађанима и створи им утисак како власт брине о њима. Ово је само једна од многих ДПС превара која је мјештане Граба коштала на десетине хиљада еура које су потрошли поправљајући своје аутомобиле због саобраћања лошим путем – истиче Кљајевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 01:28