Принц Никола са Одредом Бокељске морнарице / -М.Д.П.
25/07/2021 u 07:20 h
Mirjana PopovićMirjana Popović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мјештани Столива одлучни да запуштено село претворе у туристичко мјесто, фешта "Ноћ у шуми костања Горњег Столива"

Ово је најава озбиљнијих акција на обнови пута и сеоског амбијента. Позивамо мјештане МЗ Столив да нам се придруже и да заједничким снагама обновимо мјесто- поручује архитекта Власта Мандић

Мјештани Столива, али и Котора и околних мјеста, окупили су се на пучкој фешти, први пут названој "Ноћ у шуми костања Горњег Столива", поводом празника Светог Илије (католичког) заштитника мјеста, са циљем да лијепим забавно-музичким програмом скрену пажњу шире заједнице на овај рурални бисер, заштићену културно-амбијенталну сеоску цјелину. Бројни пјешаци и љубитељи природе имали су прилику да ходајући кроз древну кестенову шуму, на стази разговарају са аниматорима, пригодно одјевеним, који су им дочарали живот мјештана у 18. вијеку и демонстрирали како се ковао локални новац.

image

Демонстрација ковнице новца на стази ка Г. Столиву

-Радио Котор

Међу посјетиоцима препознали смо и принца Николу Петровића који је опуштено разговарао и радо се сликао са мјештанима. Организатори, чланови Невладиног удружења "Друштво пријатеља Горњег Столива" објединили су искуство и знање старијих и енергију и ентузијазам младих, те по први пут успјели да на гумно у врх Горњег Столива доведу и Одред Бокељске морнарице. Морнари су након свечане вечерње мисе коју је у Цркви Св. Илије предводио дон Жељко Пасковић, извели чувено Коло Св. Трипуна. У програму су учествовали и глумци аматерског Хрватског казалишта, Драган Буздован из Театра 303, клапа "Бисернице Боке", те вокално-инструментални ансамбл "Castel Nuovo" из Херцег Новог, који је забављао мјештане и посјетиоце до касно у ноћ, уз гастрономску трпезу, укусно припремљену на традиционалан начин.

image

Учесници феште у Горњем Столиву

-М.Д.П.

-Овом фештом најављујемо озбиљнији приступ обнављању Горњег Столива, који својим архитектонским и историјским богатством то заслужује као потенцијална дестинација руралног туризма. Од септембра намјеравамо да појачамо своју комуникацију са Општином Котор и Министарством културе, како бисмо довршили започето- успјели смо да проширимо стари, узани пут за два метра, али само до половине успона стазе, тако да мође да прође веће возило, јер не постоји начин да се у село изнерсе грађевински материјал. Захвални смо которском бискупу што је дозволиоо да се пут прошири преко црквене земље. Тај пут морамо извести до краја, како бисмо наставили са обновом сеоског амбијента - каже за "Дан" Власта Мандић, поријеклом Горњестоливљанка, чланица Друштва пријатеља Горњег Столива. Поред ње, у организацији су учествовали и Бранка Кашћелан, Марко Миховић, Гришо Миховић и Рада Бралић.

Јутарња миса и прослава крсне славе у Цркви Св. Илије

-Традиција је да се на Св. Илију изађе ујутру у цркву, на свету мису, да се пјева пјесма посвећена Св. Илији Пророку, заштитнику мјеста, коју је написао мој прадјед, а онда да слави крсна слава у кући Вујовића. Раније су мјештани, свако испред своје куће палили ватре, у част Св. Илије, али то је мало деликатно, треба да се пази због могућих пожара. Ова фешта се наслања на ту традицију, лијепо је да се и тако оживљава древна прошлост мјеста, каже Мато Вујовић, староседјелац, чији је отац скоро до краја живота ручно навијао сат на звонику цркве Св. Илије.

image

Успон ка цркви Св. Илије

-Камелија група

Подсјетимо, чланови Друштва су недавно, уз подршку спонзора, спровели неколико добровољних радних акција, којима су поправили стазу,међе, куће, гумно, са намјером да врате живот у некада богато село. Отежавајућа околност је то што не постоји аутомобилски пут до села, него каменом поплочана стаза са степеништем. Због тога су мјештани принуђени да до Г. Столива износе грађевинскиматеријал уз помоћ коња и магарца.

- Позивамо мјештане Мјесне заједнице Столив да нам се придруже и да заједничким снагама обновимо мјесто, да од запуштеног села направимо важну дестинацију културног туризма, што и до сада потврђују феште посвећене камелијама, костању, дрвеним баркама, као и бројни излетници који радо излазе до цркве Св. Илије и врха Врдола, преко Врмца све до Горње Ластве, са тиватске стране - казала је Мандић.

image

Пјевало се и играло да касно у ноћ

-Радио Котор

Фешта је одржана уз подршку Општине и Туристичке организације Котор.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 02:27