Талановци, Фото: Д.Ј. / - Талановци, Фото: Д.Ј.
14/05/2021 u 11:14 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мјештани Талановца пола вијека чекају асфалт

Ако се не приступи рјешавању инфраструктурних проблема, као што је асфалтирање путева, онда овдје убрзо неће имати ко кога да сахрани, јер народ због лоших услова живота све више напушта свој завичај – поручују житељи

И поред бројних захтјева и обећања мјештани засеока Талановaц, смјештеног на четворомеђи села Бојовиће, Божиће, Кошутиће и Ђулиће већ пет деценија чекају да се изврши асфалтирање пута који од њихових кућа, у дужини од око четири километра, води до Андријевице.

-Све чуке око Подгорице и других градова одавно су добиле асфалт. За разлику од њих ми  скоро пет деценија слушамо празна обећања о модернизацији нашег пута, иако смо од града удаљени мање од пет километара. Сада нам је остало само да позовемо одговорне у Црној Гори да крену својим луксузним аутомобилима из Андријевице ка нашим кућама и увјере се да је просто немогуће прокрстарити кроз село са моторним возилом, а да оно де доживи неко озбиљније оштећење - наводе мјештани.

Из локалне управе истичу да ће размотрити могућност да ове године асфалтирају дио овога пута, наводећи да у том правцу очекују помоћ надлежних државних институција.

-Путна мрежа у нашој општини захтијева велика улагања, јер имамо доста макадамских путева. Настојаћемо да у наредном периоду модернизујемо и пут ка Талановцима и остале саобраћајнице – навели су из локалне управе.

Мјештаниу истичу да су почетком седамдесетих година прошлог вијека сопственим средствима извршили пробој назначеног пута  и да су након тога уложили доста и труда и рада да одржавају његову  прохдност.

-Пут су правили наши дједови и очеви, који нијесу више међу живима. Радови су због специфичности терена изискивали доста и рада и материјалних средстава. Појединци су улгали натприродне напоре да акцију пробоја пута доведу до краја  Тада су многи од нас били дјеца и нијесмо могли ни да сањамо да ни до данашњих дана нећемо имати, ако не асфалтни, онда барем добар насут и уваљан макадамски пут. Сад почињемо да се прибојавамо да ни наша дјеца и унучад неће дочекати да пут до Талановца буде асфалтиран – наглашавају мјештани.

Поручили су да држава мора да поведе рачуна о андријевичким селима уколи не жели да она остану пуста.

-Ако се не приступи рјешавању инфраструктурних проблема као што је асфалтирање путева онда овдје убрзо неће имати ко кога да сахрани, јер народ због лоших услова живота све више напушта свој завичај. То је довољан сигнал да држава донесе посебну стратегију за развој сеоског подручја, док за тако нешто не буде касно – истакли су мјештани Талановца.

Д.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 12:07