Калударска ријека / -Јововић
14/09/2021 u 06:39 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мјештани траже да Влада раскине уговор о изградњи мХЕ: Не дају да се Калударска ријека стави у цијеви

Из компаније "Хидроенергија Монтенегро" јуче су истакли да имају све потребне дозволе за изградњу електране и да не намјеравају да одустану од реализације пројекта

Мјештани Калудре затражили су од Владе да раскине концесиони уговор са компанијом "Хидроенергија Монтенегро" на основу ког је планирана изградња мини-хидроелектране на Калударској ријеци. Казали су да ће убрзо почети и потписивање петиције којом се захтијева да се Калударска ријека, која протиче кроз њихово село, стави под пуну заштиту државe.

– Ремећење корита Калударске ријеке представљало би својеврстан еколошки злочин. Зато нећемо дозволити да неко из било ког разлога крене да ремети Калударску ријеку онако како је то поново наговијештено. Умјесто изградње електране, од надлежних државних органа затражићемо да се Калударскa ријекa стави под трајну заштиту јер она представља прави природни бисер на овим просторима. Уосталом, изградња електране не би локалној заједници донијела ништа добро већ само значајне проблеме. Зато тражимо да држава раскине уговор са концесионаром о изградњи хидроцентрале на нашој ријеци – нагласио је предсједник Мјесне заједнице Калудра Мићо Ралевић.

С друге стране, јуче су из компаније "Хидроенергија Монтенегро" истакли да имају све потребне дозволе за изградњу електране и да не намјеравају да одустану од реализације пројекта.

– Активности у вези са изградњом електране на Калударској ријеци започеле су још прије неколико година. Ми смо с државом потписали уговор о концесији. Такође, имамо и сва неопходна документа и дозволе за реализацију зацртаног пројекта. Добили смо и грађевинску дозволу за изградњу електране која ничим неће угрозити интересе локалног становништва. Све то говори да се ради о регуларном послу од кога ми нијесмо одустали – навели су из поменуте компаније, која је на подручју беранске општине изградила десетак хидроелектрана.

Прије неколико година усвојена је одлука о доношењу локалне студије локације за изградњу мини-хидроелектране "Калудра 2". У образложењу одлуке наводи се да се њеним доношењем утврђује јавни интерес за изградњу планираних објеката и уређење простора који је омеђен границама локалног пута Беране – Калудра и Калударском ријеком. Истакнуто је да план захвата површину од 7,5 хектара.

Општина подржава мјештане

Из локалне управе су истакли да се они противе стављању ријека у цијеви, наводећи да то није добар концепт управљања природним ресурсима.

– Имамо лоше искуство по питању изградње електрана на подручју Шекулара и Лубница гдје су ријеке стављене у цијеви и гдје је у доброј мјери поремећена природна равнотежа. Зато се противимо изградњи електране на Калударској ријеци, јер то није добар концепт искоришћавања водног потенцијала. Надамо се да ће то и надлежни државни органи разумјети и да ће у свему томе водити рачуна о интересима мјештана и о заштити природе, као и о валоризацији тих ресурса у правцу развоја туризма и производње здраве еколошке хране – навели су из локалне управе.

Мјештани истичу да за њих нијесу валидне никаве одлуке, јер су, како тврде, штетне по локалну заједницу.

– Изградња мини-електрана подразумијевала би прекопавање пута, чиме би он био затворен за саобраћај. У том случају морале би да се праве алтернативне саобраћајнице што би мјештанима донијело огромне проблеме. Такође, приликом изградње планираних мини-електрана пресушила би ријека на појединим мјестима и оштетили би се јазови који се користе за наводњавање и покретање млинова. Уосталом, на обалама Калударске ријеке налази се обновљени древни Манастир Ћелије који би изградњом електране био доведен у опасност. Зато је сулудо дозволити да се гради нешто што би донијело велику штету за локално становништво, а представљало добит само за појединце којима држава дозвољава да раде шта год хоће – поручили су мјештани.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 20:17