/ FOTO: DARKO JOVOVIĆ
14/07/2022 u 15:15 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mještani Vasojevića blokirali put Berane - Plav: Od Abazovića traže hitnu sanaciju saobraćajnice preko Trešnjevika

Podsjetili su da put preko Trešnjevika za stanovnike Berana, Andrijevice, Plava i Gusinja, predstavlja najkraću vezu sa novootvorenim autoputem

Stanovnici sa prostora Vasojevića blokirali su, u mjestu Slatina, u trajanju od pola sata, put Berane - Plav, u  znak protesta zbog, kako su naveli, slabog održavanja  regionalne saobraćajnice koja od Andrijevice, preko Trešnjevika, vodi do Mateševa. Sa protesta su od premijera Dritana Abazovića zatražili da Vlada iznađe mogućnost za hitnu sanaciju pomenutog puta, koji se po riječima okupljenih, nalazi u katastrofalnom stanju. Podsjetili su da put preko Trešnjevika za stanovnike Berana, Andrijevice, Plava i Gusinja, predstavlja najkraću vezu sa novootvorenim autoputem. 

image
FOTO: DARKO JOVOVIĆ

-Mi smo srećni što je konačno otvorena dionica autoputa i što će povezivati sjever sa centralnim dijelom Crne Gore. Međutim, mi iz nekoliko opština imamo veliki problem, jer se saobraćajnica preko Trešnjevika, koja nas od Andrijevice u dužini od nekih 35 kilometar veže sa autoputom, nalazi u izuzetno lošem stanju. Na tom putu se nalaze brojna oštećenja i rupe koje predstavaljaju veliki problem za učesnike u saobračaju. Zato smo primorani da do Mateševa idemo zaobilaznim putem preko Mojkovca i Kolašina u dužini od oko sto kilometara. Ukoliko se ne pristupi hitnoj sanciji puta preko Trešnjevika naši krajevi će i dalje biti slijepo crijevo, koje će svi zaobilaziti. Zato od premijera Abazovića zahtijevamo da dođe u Andrijevicu putem preko Trešnjevika i tako se uvjeri u istinitost naših navoda. Pozivamo ga da tom prilikom ne priča sa političarima, već sa običnim narodom, koji će mu najbolje reći šta nam treba. Hoćemo da vjerujemo da će poslije toga i sam premijer sa svojim saradnicima uvidjeti da su naši zahtjevi opravdani i da će na njih pozitivno odgovoriti – kazao je predsjenik mjesne zajednice Gornje Luge Božo Ćulafić, dodajući da ovo nije nikakav politički skup već prijeka potreba svih građana da iskažu svoje nezadovoljstvo.

Sličan stav iznijela je i predsejednica mjesne zajednice Božiće Dragana Dubak, ističući da Andrijevica sa okolinom sa postojećim putevima ne može u Evropu.

  -Ova saobraćajnica, pored toga što predstavlja najkraću dionici do autoputa, je od vitalnog značaja za brojne stanovnike koji tim putem dokaze do svojih planinskih katuna.  Takođe, radi se o putu kojim turisti u velikom broju hitaju ka Komovima. Zato, ukoliko ne dođe do detaljne popravke puta o kom je riječ od razvoja turizma i poljoprivrede na ovom području nema ništa – kazala je Dubak.

Predsjednik gradske mjeasne zajednice Andrijevica Milan Stijović je poručio da će mještani ubrzo radikalizovari proteste ukoliko od nadležnih institucija ne dobiju pozitivan odgovor na postavljene zahtjeve. On je zatražio da se i predstavnici lokalne uprave aktivno uključe u rješavanje naznačenog problema

Učesnici protesta su pozvali i nadležne državne institiucije i inspekcijske organe da odgovarajućim mjerama ograniče transport teških tereta na putu Andrijevica -Mateševo. Naglasili su da su teški kamioni natovareni balbanima u velikoj mjeri doprinijeli brojnim oštećenjima na pomenutom putu.

-Svjedoci smo da teški kamioni sa prikolicama, svakodnevno, natovareni balvanima, krstare putem koji prolazi preko Trešnjevika. Pored toga, što ti kamioni uništavaju asfaltni podlogu, oni, u jeku turističke sezone, stvaraju velike gužve, jer ih je, zboh uskog kolovoza i opasniih krivina, nemoguće zaobići. Sve to treba da bude jasan signal za nadležne organe da na pomenutoj dionici puta uspostave režim saobraćaja kojim se ograničava transport teških tereta, jer u suprotnom i ako se izvrši sanacija puta opet ćemo imati sličnu situaciju  – poručeno je sa skupa.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 22:10