Поглед на магистрални пут кроз Затон / -Милован Нововић
14/12/2021 u 06:38 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мјештани Затона упутили молбу локалној управи: Неопходни тротоари и јавна расвјета

Затон заједно са селима с лијеве и десне стране ријеке Лим броји више од 5.000 становника и једно је од ријетких села из којег се не одлази, наводи у име мјештана Горан Кораћ

Мјештани Затона, села које се налази на дијелу пута Рибаревине–Беране, упутили су молбу локалној самоуправи да помогне да и овај дио бјелопољске општине добије јавну расвјету и тротоар у дужини цијелог магистралног пута. Разлог за то је, како наводе, што има доста ученика из овдашње Основне школе "Браћа Рибар", који пјешке од својих кућа иду на наставу, и враћају се, идући, услед недостака тротоара, фреквентном магистралним и на тај начин своје животе излажу опасности. Мјештани Затона у свом допису наглашавају да траже да се постави јавне расвјете и тротоарске стаза упоредо са реконструкцијом магистралног пута М2, односно дионице Лепенац–Рибаревине–Пода–Беране, која се финансира из кредита Европске инвестиционе банке, а пројекат спроводи Управа за саобраћај Црне Горе.

– Затон је смјештен у подножју Бјеласице и једна је од највећих мјесних заједница у општини, те заједно са селима с лијеве и десне стране ријеке Лим броји више од 5.000 становника. Затон је и једно од ријетких села из којег се не одлази и које је подесно за бављење свим пољопривередним дјелатностима. Кроз Затон пролази магистрални пут Рибаревина–Беране–Рожаје, главни пут сјевера Црне Горе, који спаја Јадранску магистралу од Рибаревина са граничним прелазима са Србијом и Косовом и са Рожајама, Петњицом, Беранама, Андријевицом, Плавом и Гусињем. То значи да је више него фреквентна саобраћајница, нарочито током љетње туристичке сезоне – наводи се у допису упућеном Општини, који потписује представник невладине организације "Лим деволопмент" Горан Кораћ.

Рјешавање проблема према приоритетима

У допису упућеном локалној управи мјештани Затона додају да је примјетна инвестициона активност на потезу од Рибаревина до Тифрана, да су отворени ресторани, стоваришта, ауто-сервиси, радионице... Интензивирана је градња кућа и викендица, те да развој МЗ треба додатно поспјешити побољшањем услова живота.

Из локалне управе су одговорили да ће у складу са својим могућностима предузети све неопходне активности да се изађе у сусрет захтјевима мјештана МЗ Затон, те да ће инфраструктурне проблеме рјешавати према приоритетима.

Из ове невладине организације напомињу да не треба пропустити прилику да се скоро бесплатно ријеши питање јавне расвјете и тротоара, истичући да не треба дозволити да се понови ситуација као са инвестицијом у јавну расвјету на заобилазници која није на вријеме планирана па је "накнадна памет" коштала неколико стотина хиљада еура.

– Вјерујемо да је наша иницијатива правовремена и да се може реаговати планирањем финансијских средстава буџетом Општине за 2022. годину како би се урадило нешто добро за становнике. Сматрамо да би се изградњом тротоара и јавне расвјете из наших села мање одлазило у свијет за бољим условима живота.Такође, релизацијом ових пројеката помогли бисмо да вратимо наше људе у завичај, јер смо како која година, све ближи градском језгру – саопштио је Кораћ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 01:21