/ фото: М.Д.П., Дан
27/10/2021 u 10:19 h
Mirjana PopovićMirjana Popović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Младим Которанима треба креативан рад, забава и рекреација

Савјетовалиште за младе при Дому здравља затворено је током пандемије, када највише постоји потреба за њим

Млади у општини Котор немају институционализовани клуб у коме би се свакодневно окупљали, размјењивали креативне идеје, стварали бавећи се умјетношћу, културом, спортом, на модеран начин његујући традицију, те су активисти НВО "Наша акција" организовали дискусиони кружок на тему "Како активирати младе у општини Котор и како унаприједити рад и програме. Уговор са Министарством за спорт и младе о коришћењу простора у склопу КЦ "Никола Ђурковић" за Омладински клуб истиче у априлу, те је упитно гдје ће и на који начин млади остваривати своје потребе дружења и забаве. Изостала је свестрана дискусија, јер нису присуствовали представници НВО и институција чији су корисници млади. Омладински клуб, који у оквиру стратегије развоја омладинске политике постоји годину ипо, могао би током читаве године да има едукативне, стваралачке програме, а намјера учесника кружока је да направе календар активности, да утврде буџет, те да размотре питања забаве и рекреације младих.

- Ово је иницијални састанак у коме настојимо да мотивишемо све заинтересоване да дају свој допринос томе – а школе, општина – Секретаријат за културу, спорт и друштвене дјелатности, Канцеларија за превенцију болести зависности и ризичних понашања, невладине организације које се баве едукацијом младих, а посебан нагласак је да у ову причу укључимо што више младих људи. Идеја је да они буду субјекти те политике, која је диктирана од нас - одраслих, а на нама је да им помогнемо у томе - каже за "Дан" Младен Живковић, проф. социологије.

Најављујући едукативни програм "Млади за младе", који ће 28. октобра за ученике Средње школе у Тивту спровести активисти НВО "Наша акција", Патриција Побрић скренула је пажњу да су "због пандемије" затворена сва савјетовалишта при домовима здравља у Црној Гори, а баш сад су напотребнија. Она је покренула IPA и RICOM пројекте за младе, који се баве климатским промјенама, екологијом, корупцијом, а ради и на развоју прогама запошљавања и интеграције у заједницу пунољетних васпитаника Дјечјег дома у Бијелој. Низ идеја о програмском садржају за младе дао је и Томислав Жегура, уредник онлајн радија "Брушкин".

Извршни директор НВО "Наша акција" Дејан Бешовић најавио је још оваквих разговора, како би се укључило што више заинтересованих да програм рада Омладинског клуба у наредном периоду осмисле по мјери младих.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 01:47