07/10/2021 u 12:38 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Монтенегро прајд: "Љубав, људи"

Из љубави према њему (њој, њима), према истом (истој, истима) као нама, родио се, како је објаснио, бунт- прво као искра, а онда као дивља ватра, као страст и као жеља

Слоган деветог Монтенегро прајда је „Лјубав, људи!“, јер је она највећи чин отпора, пламен који буди све остало, а позив да 16. октобра буду на Прајду, отворен је за све који ће, ширећи љубав и добре намјере, шетати Подгорицом незастрашени мржњом као немилосрдним непријатељем људскости.

То је порука чланова Организационог одбора Монтенегро Прајда, а један од њих Никола Илић, казао је да су се данас, када су сјенке мржње у многим срцима и домовима, у црногорској заједници којом влада опште незадвољство и насупрот бројним препрекама у друштву, окренули задацима које налаже здрав разум и суштинска потреба за слободом.

-У том простору који бојимо нашим бојама, вјечита инспирација нам је ЉУБАВ, а сада, и тема деветог Монтенегро прајда. У знаку љубави, позивамо све оне које никакав постојећи тренутак не може поништити ни узнемирити, на Прајд, 16. октобра у Подгорици. Наш позив је отворен за све који ће ширећи љубав и добре намјере, шетати са нама незастрашени мржњом као немилосрдним непријатељем људскости- порука је Илића.

Подстакнути успјехом из претходне године - почетком примјене Закона о животном партнерству лица истог пола, као и првим истополним вјенчањима, поручио је да славе своју непрестану и непоколебљиву борбу за људска права.

-У сусрет јубиларном, десетом Прајду, желимо да охрабримо оне којима љубав није пригодна ријеч, већ је вуку као неподношљиво бреме, оне који изазивају бол у нашим срцима, да нам се придруже у шетњи за ЉУБАВ која ће нас све ослободити- рекао је Илић у ПР Центру.

За њега је љубав највећи чин отпора и револуција сама по себи.

-Док су нам упорно оспоравали сексуалност, здрав разум, основна људска права и слободе, љубав нам једино никада нијесу могли одузети. У наша четири зида и у нашим главама, љубав је остала пламен који буди све остало. Некад снажна толико да разара, некад њежна и блага, али увијек ослобађајућа. Пркоси свим правилима, мијења концепте исправног, не познаје оквире, нити мари за норме. Ова, тако важна ријеч, није позив на револуцију - љубав је револуција сама по себи- казао је Илић.

Из љубави према њему (њој, њима), према истом (истој, истима) као нама, родио се, како је објаснио, бунт- прво као искра, а онда као дивља ватра, као страст и као жеља.

-Из те љубави бунтовнички се родила и наша љубав према нама самима. Кроз ту љубав научили смо колико вриједимо и колико нијесмо сами. Научили смо да припадамо себи и једни другима. Лјубав је оно што ми хоћемо зато што су наше одлуке произашле из наших осјећања- порука је Илића.

Захтијевају хитно омогућавање приступа здравственој заштити

Чланица Организационог одбора Монтенегро Прајда, Марија Јовановић, казала је да овогодишњим Прајдом захтјевају потпуну и досљедну примјену Закона о животном партнерству лица истог пола.

-Захтијевамо хитно омогућавање приступа здравственој заштити свим трансродним и интерполним особама, нарочито у односу на рјешавање дугогодишњег проблема несташице хормонске терапије која је кључна за наше физичко и психичко здравље, али и наше друштвено прихватање- рекла је Јовановић.

Траже, како је додала, снажније улагање напора на сузбијању дискриминације и насиља над ЛГБТИQ особама, а нарочито у односу на на повећање говора мржње и реторику у јавном простору који мржњу неутемељено оправдава.

-Зато позивамо медије да адекватно извјештавају и преносе такве говоре те да им својим објавама не доприносе. Захтијевамо омогућавање промјене ознаке рода у личним документима за све трансродне и интерполне особе, засновано на самоодређењу кроз креирање и усвајање Закона о родном идентитету.Сходно анализи о начину медијског извјештавања о ЛГБТИQ особама за 2020. годину који неоспориво указује на пад и квалитета и квантитета кад је наведено извјештавање у питању, захтјевамо од медија да убудуће буду што инклузивнији када су ЛГБТИQ теме у питању- поручила је Јовановић.

Захтијевамо, како је рекла и да надлежне институције адресирају проблем економске неизвјесности ЛГБТИQ особа и да ми „као осјетљива друштвена група будемо уврштени у приоритете социјалне политике и политике активног запошљавања“.

-Позивамо на једнакост у судској заштити и правду у случајевима насиља над ЛГБТИQ особама. Суочени са језивим порицањем одговорности и у случајевима насиља над женама захтијевамо да надлежне институције препознају недостатке система заштите свих жртава насиља и да преиспитају неадекватну праксу која је прије само неколико дана још једну младу жену коштала живота- рекла је Јовановић.

Од институција траже бескомпромисно и проактивно поступање усмјерено изнад свега ка заштити жртава.

-Доста је било неадекватног процесуирања оваквих случајева, нека правда буде једнака за све-јасна је Јовановић.

"Желимо љубав умјесто мржње"

Члан Организационог одбора Монтенегро Прајда Милош Кнежевић, рекао је да деветим Монтенегро прајдом желе љубав, желе да Прајд сви заједно испуне позитивним емоцијама, енергијом и порукама.

-Желимо прославу љубави која је коначно и правно препозната. Желимо да адресирамо хомофобију – да идентификујемо проблематичне тачке заједнице, откријемо себе изнова и позовемо на љубав, да заједница прекине самоизолацију и боравак у зачараном кругу.Желимо љубав умјесто мржње која нас окружује у јавном дискурсу, медијима и свуда око нас“-рекао је Кнежевић.

Желе, како је рекао, да су важни мимо спољнополитичких циљева Црне Горе, Европске уније и унутрашњих политичких игара.

-Желимо да Црна Гора истински адресира проблеме на које указујемо. Желимо једнакост свих грађана – без обзира на изглед, сексуалност, род, вјеру, нацију, боју коже, идентитет било које врсте. Не желимо да било ко у овом друштву живи на мрвицама: права, мрвицама правде, мрвицама признања. Желимо да ширимо поруке љубави, заједништва и слободе и покажемо да је квир борба заправо показатељ љубави према цијелом друштву- ријечи су Кнежевића.

Поручио је да хоће да раде на добробити свих– ради побољшања друштва „ЗА СВЕ НАС“ уз Прајд као симбол отпора свему што једно друштво чини неслободним.

-Желимо да Прајд доживе СВИ, а не само квир заједница. Желимо да поруке подршке не буду декларативне. Не желимо аплаузе пуким позивима на толеранцију и поштовање људских права, на тврдње да је различитост ОК. Ми знамо да смо ОК, знамо да је заједница којој припадамо ОК, знамо да су различитости ОК. Не желимо само толеранцију, желимо апсолутну и безусловну једнакост, поштовање и желимо прихватање. Волимо исто. Желимо исто. Заслужујемо исто. Ујединимо се- порука је Кнежевића.

Богат културно-умјетнички програм

Навео је да и ове године Монтенегро прајд прати богат културно-умјетнички програм Недјеље поноса која почиње у понедјељак, 11. октобра.

"Неђеља поноса почиње са отварањем Прајд маркета у Дроп ин центру и отварањем изложбе фотографија Ивана Велимировића у концептуалном простору "201". Организоваће се књижевно вече на којем ће бити промовисане најновије кратке приче са регионалних конкурса ,,Wрите Qуеер". У сарадњи са Црногорском кинотеком, премијерно ће бити приказана два кратка филма са квир тематиком ,,Јечам жела" и "Ја сам симбол отпора".

Поред културних догађаја, предвиђене су бројне активности за ЛГБТИQ заједницу, као што су радионице, спеед датинг, кување и цртање, и пуб qуиз. Ове активности ће се организују у Дроп-ин центру током цијеле Неђеље поноса“, рекао је Кнежевић.

Долазак на поворку је предвиђен 16. октобра од 15 сати код споменика краљу Николи у Подгорици.

-Од споменика, окупљени ће кретати булеваром Св. Петра Цетињског, проћи улицом Станка Драгојевића, Бокешком и улицом Слободе, након чега ће се вратити код споменика краљу Николи-навео је Кнежевић.

Најавио је и прву квир журку након двије године, која ће бити организована након Поворке поноса.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 01:44