Инес Мрдовић / Инес Мрдовић - SRDJAN_BOLJEVIC
16/01/2022 u 18:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мрдовић: Проширити истрагу за ауто-пут и на валутни дио

Тим уговором jе дефинисано да се циjена изведених радова исплаћуjе по средњем курсу Роjтерса према америчком долару, утврђеног на дан потписивања уговора

Тужилаштво би истрагом о изградњи ауто-пута Смоковац-Матешево требало да обухвати и валутне трансакциjе, оциjенила jе Инес Мрдовић из Акциjе за социjалну правду (АСП).

Она сматра да би Тужилаштво требало да утврди да ли jе фиксирање вриjедности долара и еура за изведене радове директно погодовало кинескоj страни и како jе то утицало на укупну циjену изведених радова.

Тужилаштво jе, како jе подсjетила Мрдовић, раниjе затражило вjештачење пословне документациjе China Road аnd Bridge Corporation (CRBC), Монтепута и подизвођача ради утврђења уговорених и изведених радова.

Уговор о проjектовању и изградњи дионице аутопута са ЦРБЦ, као извођачем радова, потписан jе 26. фебруара 2014. године, а њиме jе циjена радова утврђена на 809 милиона ЕУР.

- Тим уговором jе дефинисано да се циjена изведених радова исплаћуjе по средњем курсу Роjтерса према америчком долару, утврђеног на дан потписивања уговора. Тада jе jедан ЕУР износио 1,37 УСД, односно jедан УСД jе одговарао вриjедности од око 0,72 ЕУР - прецизирала jе Мрдовић.

Она jе казала да jе краjем октобра 2014. године потписан уговор о кредиту са кинеском државном Еxим банком, коjи jе вриjедан 944 милиона УСД.

За разлику од уговора о проjектовању и изградњи, оваj уговор о кредиту, како jе додала, ниjе фиксирао однос еура и долара.

- У фебруару и марту 2015. године, Црна Гора jе ЦРБЦ-у исплатила аванс за почетак радова, од чега око 188,8 милиона у доларима. Према фиксираном курсу, то jе у еурима било непуних 138 милиона. На међународном тржишту долар jе тада био jачи - рекла jе Мрдовић.

Према њеним риjечима, почетак посла jе озваничен у маjу 2015. године, али jе ЦРБЦ значаjно каснила и почела jе да испоставља фактуре за радове тек септембра 2016. године, те би Тужилаштво требало да утврди разлоге толиког кашњења, зашто циjена радова ниjе била везана само за еуре, те како jе фиксирање вриjедности долара и еура за изведене радове утицало на укупну циjену посла.

- Захтjеви за плаћањима, односно фактуре, показуjу да jе ЦРБЦ испостављала налоге за плаћања на два банкарска рачуна – jедан у Првоj банци у еурима, а други у Кини у Еxим банци и у доларима - саопштила jе Мрдовић.

Она jе казала да jе неjасно зашто су еурска плаћања у земљи ишла само преко Прве банке, односно да ли су постоjале повољниjе банке за трансакциjе од те банке.

- Ово jе посебно битно зато што комплетан трошак изградње ауто-пута пада на терет државе - поручила jе Мрдовић.

Према информациjама АСП-а, вjештачењем пословне документациjе, коjу jе наложило Тужилаштво, треба да се утврди разлика између уговорених и стварно утрошених средстава, уз примjену „клизне скале“, као и вриjедност нових радова и да ли су били планирани идеjним проjектом.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 05:30