Мјештани изричити у захтјеву да врате плажу у пређашњи статус / -М.Д.П.
23/05/2022 u 07:20 h
Mirjana PopovićMirjana Popović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

МЗ Прчањ упутила захтјев ЈП Морско добро: Траже поништење анекса уговора о плажи Марков рт

Плажа Марков рт била је „Јавно породично купалиште“,ове године Морско добро, поступајући по захтјеву хотела, промијенило је режим кориштења плаже из „јавног“ у „хотелско купалиште“. То подразумијева да је грађанима и туристима онемогућен приступ плажи, истакла је Милана Андрић

На састанку Управног одбора Мјесне заједнице Прчањ, одржаном у петак вече, његови чланови и мјештани расправљали су о начину како да поново успоставе режим коришћења јавне породичне плаже 18-Ц Марков рт, која је анексом уговора између ЈП Морско добро и фирме Krol Bay постала "хотелско купалиште". Прочитан је званичан захтјев МЗ упућен Морском добру да се врати стари режим кориштења плаже како је то утврђено и рјешењем од 2019. до 2023. године. Предсједник МЗ Зоран Бргуљан обећао је да ће захтјев мјештана послати на све могуће адресе, а Ромео Миховић је апеловао да МЗ обједини захтјеве грађана и заступа заједнички интерес мјештана Столива и Прчања. Позвао је грађане Котора да у знак подршке овим захтјевима свакога дана од 17 сати дођу на купање на плажи Марков рт.

Иначе, грађани су недавно јавно протествовали због постављања мобилијара на половини плаже која је до лани била резервисана за грађанство. Дан касније власници хотела Blue Kotor Bay поставили су инфо-таблу Морског добра којом је објелодањен уговор о коме грађани нису имали појма, јер није било јавног тендера. Грађани Прчања и Столива нису сагласни са оваквом одлуком "испод жита", те траже да се анекс уговора поништи. Желе слободан приступ плажи, с обзиром да и сами имају туристе који долазе код њих и због купања.

-Плажа Марков рт до ове године била је "Јавно породично купалиште" доступно свима. По закону су сви имали право да користе 50 одсто плаже, ослобођене од плажног мобилијара, лежаљки, сунцобрана и балдахина. Ове године Морско добро, поступајући по захтјеву хотела, промијенило је режим кориштења плаже из "јавног" у "хотелско купалиште". То подразумјева да је грађанима и туристима онемогућен приступ плажи, изричито дјеци, јер је ово хотел 18+. Сматрамо да је ова одлука МД незаконита и да је треба оспорити, каже Милана Андрић.

Мјештанин Драшко Шошо подсјећа да је раније 30 метара плаже било власништво хотела "Врмац", а 50 метара државно, јавна плажа, тако све до лани, када је на половини плаже био мобилијар, а друга половина била је за грађане. - Сада нови власник уопште није уредио плажу на свом власничком дијелу, него су "улетјели" у државно 50 метара, иако имају 300 метара своје плаже. На хотелској плажи која никада није издавана као јавна плажа, направили су зграде, тако да су драстично смањили приступ обали- истакао је Шошо.

Мјештани захтијевају од Морског добра да уважи права грађана и да се скине табла, или ће они примијенити оштрије мјере, типа мирних демонстрација. Најавили су и да ће до 30. маја сачекати одговор Морског добра на њихов захтјев.

- Ако издајемо собе и ако су нам гости важни, требало је да сакупимо по 10 еура, да овластимо човјека и да изнајмимо купалиште, али није касно да већ сада размотримо потписивање уговора са МД у вези друге плаже, коју хотелијери из Блу Котор Беј намјеравају да узму- казао је Витомир Вујовић питајући мјештане гдје су били прошле године када се на јавној расправи говорило управо о овоме што им се сада дешава, а тада их је било само троје.

М.Д.П.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 07:25