Фото: Дневне новине Дан / -Фото: Дневне новине Дан
03/06/2021 u 07:12 h
Miljan KneževićMiljan Knežević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

На Ади Бојани регистроване чак 73 депоније

 Министарство екологије, просторног планирања и урбанизма, Општина Улцињ, ЈП за управљање морским добром и Kомунално предузеће Улцињ, у складу са својим надлежностима, морају да крену у рјешавање проблема отпада и да зауставе процес претварања залеђа Велике плаже у депонију, саопштила је јуче директорица НВО "Грин Лајф" Азра Вуковић.

Према њеним ријечима, област управљања отпадом је велики проблем Општине Улцињи Црне Горе, а како би се почело са рjешавањем тог питања потребна је сарадња и координациjа између институциjа.

- На залеђу Велике плаже мапирали смо 22 локације на којима је нелегално одложен отпад. Процијењено је да се ради о укупној површини од 26.670 метара квадратних под отпадом који се види чак и на сателитским снимцима. На скоро свим локацијама присутан је грађевински отпад, док је на већини локација мјешовити отпад који укључује и кабасти и кућни отпад. На подручју десног рукавца ријеке Бојане и на самој Ади Бојани мапирали смо чак 73 локације на којима је одложен отпад, углавном грађевински, док је на десет локација одложен кућни отпад из објеката који се налазе уз Бојану - навела је Вуковић.

Нема казни за нелегално одлагање отпада

- Питање чишћења депонија на залеђу Велике плаже није обухваћено програмом о обављању комуналних дјелатности у зони Морског добра за територију општине Улцињ, те самим тим нису ни предвиђени трошкови за њихово уклањање. Један дио плажа нема потписане уговоре са Kомуналним предузећем, чиме избјегавају обавезу према овом предузећу, а отпад одлажу на најближој нелегалној депонији. Не постоји јавно доступан податак да је неко кажњен при одлагању отпада на овим локацијама од стране Kомуналне инспекције или Kомуналне полиције, иако није потребно превише труда да се починиоци ухвате на дјелу - нагласила је Вуковић.

Према њеним ријечима, на подручју Аде Бојане и око десног рукавца ријеке Бојане не постоји довољно контејнера и није организовано сакупљање отпада.

-Kонтејнери које је Kомунално Улцињ добило кроз пројекат "Integrated Waste management and Marine Litter preventionin the Western Balkans (MLP)" који имплементира ГИЗ, а за које је Општина Улцињ у сарадњи са пројектним тимом дефинисала локације за постављање, нису постављени из разлога што није саниран пут који би омогућио да се поставе и несметано и редовно празне. Ово је активност коју треба да реализује ЈП за управљање Морским добром. Постављањем контејнера би се први пут на овом подручју организовано сакупљао отпад чиме би се ријешило питање гомилања отпада из кућица, истакла је Вуковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 05:01