Плажа на ушћу Бојане, ilustracija / - Влада ЦГ
19/09/2021 u 19:37 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

На Ади хитно кренути са заштитом, у зимским мјесецима ће бити касно

Прије нешто мање од два мјесеца испред плажног бара били су постављени сунцобрани и лежаљке, данас је ту вода и плажа је нестала

Туристи на Ади овог љета нијесу се могли купати на самом ушћу, јер плаже нема, а недавно је нестала и плажа испред плажног бара, јавља portal Ulcinj.

У НВО сектору, али и “Улцињској ривијери” страхују да се касни са конкретним мјерама на заштити острва од ерозије, те да би зимски период могао нанијети непоправљиву штету, уколико се хитно не крене у рјешавање проблема.

Прије нешто мање од два мјесеца испред плажног бара били су постављени сунцобрани и лежаљке, данас је ту вода и плажа је нестала.

Директор ХТП Улцињска ривијера Бојан Ђаконовић наводи да је испред плажног бара било неких 15 до 20 метара пијеска.

-Ми смо имали један број сунцобрана испред, била је и плажа. Чак смо и један дио плажног бара уклонили због безбиједности, тако да је пред нама поново неизвјестан период-казао је Ђаконовић.

Он подсјећа да постављањем напера није била ни предвиђена заштита плаже код ушћа, већ само испред објеката, али указује да је крајње вријеме да се овом проблему приступи на прави начин, како се не би на Ади поновиле сцене од зимус када су нестајали објекти.

-Још једна таква зима не би дозволила да следеће године уопште размишљамо о туризму овдје. Морамо мислити о комплетном подручију, тако да се мора урадити нешто да се заштити цијело острво- поручио је Ђаконовић.

Из НВО сектора оцјењују да ресорне институције проблему ерозије на Ади нијесу ни приступиле озбиљно, те да конкретних мјера на заштити острва још увијек нема, а времена понестаје.

-Треба ангажовати рониоце из Бијеле, нашу екипу, да се договоре црногорска и албанска страна да се сними дно Бојане, од Скадра па надоље. Имам информације да је на појединим мјестима Бојана затрпана разним апаратима, шутом, који омета проток ријеке. Ометањем протока Бојане омета се И прилив седимената- истакао је директор НВО Зелени корак Джељаљ Хоџић.

Он је скептичан да ће се нешто озбиљно урадити, јер како наводи Улцињ, Улцињани и општина Улцињ је задња рупа на свирали за државу и Владу Црне Горе.

-Уједно бих замолио садашњу власт, која се хвалила да ће поставити експерте на појединим мјестима, да се огласе и кажу који су то експерти- именом и презименом, који знају да штите и цијене вриједности обале Улциња, која сваким даном све више нестаје-поручио је Хоџић.

Хоџић је упутио и дописе челницима Министарства екологије, Морског добра и Општине да под хитно почну са заштитом Аде, јер како наводи, касно ће бити у зимским мјесецима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 13:57