/ - FOTO. M.N.
03/01/2023 u 13:45 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Na dvije lokacije obilježen Dan opštine Bijelo Polje i Dan oslobođenja

Jedni na spomenik palom borcu a drugi na biste narodnih heroja

Svečanom sjednicom Skupštine opštine Bijelo Polje, povodom 3. Januara - Dana opštine, održanom danas u Centru za kulturu ‘’Vojislav Bulatović Strunjo’’, uručene su Trećejanuarske nagrade, dr Kenanu Eroviću i Fudbalskom klubu Jedinstvo.

Ranije su delegacije Opštine, nekih političkih partija i boračkih organizacija položili vijence na spomenike narodnim herojima u gradskom parku. To je prvi put da se ceremonija obilježavanja najvećeg opštinskiog praznika-Dana oslobođenja i Dana opštine izmjesti sa lokacije gradskog trga, gdje se nalazi spomenik palim borcima. Razlog su započeti radovi na gradskoj fontani na gradskom trgu, gdje su između ostalog pronađenii ostaci Hadži Danušine džamije. Taj prostor je nakon stručnih arheoloških istraživanja konzerviran i ograđen, i ostalo je među građanima nedoumica šta se sa tim prostorom planira u narednom periodu.

Nezadovoljni načinom obilježavanja kako su kazali najsvetijeg datuma u istoriji Bijelog Polja-78 godina života u slobodi, delegacija Opštinskog odbora SNP je cvijeće položila na spomenik palim borcima, što su takođe uradili i predstavnici OBNOR-a, koji su kasnije položili cvijeće i na spomen biste narodnih heroja u gradskom parku.

Nakon što su položili cvijeće i minutom ćutanja odali počast palim borcima, Miomir Vojinović, iz SNP, inače ministar obraovanja u Vladi Crne Gore je kazao da je SNP kao uvijek došla na mjesto, gdje su se uvijek poklanjali sjenima palim borcima.

-Bez obzira na drugačiji protokol koji je ove godine odredila aktuelna vlast po svom planu i programu bez ikakvih konsultacija sa nama i sve prepreke na koje smo naišli dok smo stigli do spomenika koje su evidentne i vidljive.Odbornici SNP će na prvoj narednoj sjednici lokalnog parlamenta postaviti pitanje kako da se sve ovoga što se dešava na gradskom trgu izađe i razriješi. Uz poštovanje prema svemu što je na tom mjestu nađeno, zanju se procedure kad su ove stvari u pitanju. Red je da građani Bijelog Polja znaju hoće li i kada biti nastavljeni radovi. Ovo je što je ostavljeno ovako da stoji bruka i sramota za grad-kazao je Vojinović.

Počast narodnim herojima, koji su nosili barjak slobodarstva i bili primjer hrabrosti i časti, u gradskom parku odala je delegacija Opštine, članovi UBNOR-a i antifašista, delegacija OBNOR-a, članovi boračkih organizacija iz Podgorice, Berana i Prijepolja, kao i predstavnici političkih partija.

Predsjednik OBNOR-a, Mirko Stanić, kazao je da je na današnji dan, prije 78 godina, prostor Bijelog Polja obasjalo svjetlo slobode, najvećeg ideala i vrijednosti svakog pojedinca i svakog društva

-Dan oslobođenja slavimo već 78 godina, ispunjeni radošću zbog slobode i stalnog napretka nešg grada. Na današnji dan, prije skoro osam decenija, partizanske jedinice uz dominantnu ulogu boraca sedme crnogorske brigade „Budo Tomović“, oslobodili su naš grad. Rame uz rame, sa ostalim narodima Jugoslavije, borili su se pripadnici svih naroda bjelopoljskog sreza, protiv fašističkog okupatora i domaćih izdajnika, sve do konačnog oslobođenja 1945. godine”, podsjetio je Stanić.

On je istakao da su četvorogodišnje krvave borbe bjelopoljskih partizana iznjedrile narodne heroje, Rifata Burdžovića-Trša, Aleksu Beća – Đilasa, Tomaša Žižića, Milovana Jelića i Radomira Rakočevića, ali i stotine njima sličnih.

-Iz njihovih ideja o slobodi, jednakosti i spremnosti da se pruži otpor svakom zlu, uzdiglo se novo Bijelo Polje, ali i nova evropska Crna Gora. Njihovi primjeri treba da nam budu putokaz u budućem radu, ali, sada, ne za zadatke ratovanja, već za pravljenje projekata, čija realizacija će dovesti do još bržeg i sveukupnog razvoja naše opštine”, poručio je Stanić.

U ime UBNOR-a obratio se Admir Mustajbašić, čestitajući Dan opštine svim građankama i građanima Bijelog Polja.

-Prije tačno 78 godina luča slobode je konačno zasijala u našem Bijelom Polju, oslobađajući ga od okupatora i domaćih izdajnika. Oni su tada pobijeđeni samo u vojničkom smislu, jer danas vidimo da nikada do kraja nijesu istinski poraženi. I evo skoro osam decenija, od kada je ta sloboda došla, nalazilmo se u situaciji da je grčevito čuvamo i branimo, ne pod istim uslovima i oklonostima, ali svakako sa istim žarom i entuzijazmom”, kazao je Mustajbašić.

On je poručio da je obaveza svih da ideju slobode i antifašizma čuvamo i pronosimo dalje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 11:58