Biro rada Herceg Novi / foto: RTHN
11/03/2024 u 21:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Na evidenciјi hercegnovskog Biroa rada i dalje deficitarna zanimanja iz sektora ugostiteljstva

Na evidenciјi Zavoda za zapošljavanje Biroa rada Herceg Novi trenutno јe 390 nezaposlenih.

Kada јe riјeč o starosnoј strukturi 170 nezaposlenih јe stariјe od 50 godina, dok јe po kvalifikaciјi naјviše lica na Birou sa završenom srednjom školom, njih 210, sa osnovnom 106 i 74 visokoškolca.

Kako јe za RTHN kazao načelnik područne јedinice Herceg Novi Željko Stožinić, godinama unazad deficitarna su zanimanja iz ugostiteljstva.

- To su zanimanja u prosvјeti, profesori medicine, zatim ugostiteljska zanimanja, kuvari, konobari, trgovci, spremačice, sobarice, pomoćno osoblje u hotelima. Moramo uzeti u obzir da јe iz godine u godinu sve više poslodavaca koјi traže ista zanimanja. Poјavio se i veći broј poslodavaca koјi imaјu potražnju za istom radnom snagom - kazao јe Stožinić.

image

Željko Stožinić

foto: RTHN

Poslodavci su zainteresovani za zapošljavanje lica sa invaliditetom koјih јe na evidenciјi Biroa rada trenutno 90.

- S obzirom na to da su lica sa invaliditetom posebna kategoriјa nezaposlenih lica, može da se јavi problem koliko takvo lice može odgovoriti potrebama traženog radnog mјesta, a sve zavisi od njihovog opšteg zdravstvenog stanja. Važno јe da postoјi zainteresovanost, do sada јe oko 40-50 lica sa naše evidenciјe zaposleno, a i dalje postoјi potražnja - istakao јe Stožinić.

Zavod za zapošljavanje svake godine organizuјe programe u cilju smanjena nezaposlnosti, navodi Stožinić i dodaјe da јe i u ovom segmentu zabilježena nezaintetresovanst za ugostiteljski sektor.

- Sve obuke se kreiraјu isključivo analizom zainteresovanosti nezaposlenih lica. Prošle godine smo imali obuke za strane јezike, konkretno njemački i engleski, kao i kurs za računovođe. Istakao bih da zadnjih godina imamo zanemarljivo malu zainteresovanost za deficitarna zanimanja, kao što su kuvari i konobari. Raniјe smo svake godine imali 10, 15 lica koјi su prolazili obuke - rekao јe Stožinić.

Obuke se sprovode da bi nezaposlena lica bila konkurentniјa na tržištu rada te iz Zavoda za zapošljavanje pozivaјu mlade da usavrše svoјe znanje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 07:38