Александар Дендер код гробница Италијана сахрањених на гробљу Шкаљари / -Б.М.
06/12/2021 u 06:39 h
Biljana MarkovićBiljana Marković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дендер: У Шкаљарима тихо етничко чишћење Италијана кроз мртве

Одузме се, прекопа, избетонира, прода и траг да је ту некада била нека друга фамилија, нестао је. Обновом гробница покушаћемо да спријечимо таква даља дешавања, истиче Александар Дендер, предсједник Заједнице Италијана Црне Горе

Из Заједнице Италијана Црне Горе (ЗИЦГ), чије је сједиште у Котору, упозоравају да се на Градском гробљу Шкаљари годинама уништавају напуштене гробнице са италијанским презименима чиме се уништава траг једног аутохтоног народа који је живио на овом простору. Предсједник ЗИЦГ, архитекта Александар Дендер оцјењује да то "на неки начин може бити срамота и за државу и за град".

– Непостојањем заштите тих гробница, дозвољава се да се кроз мртве дешава нека врста тихог етничког чишћења. Наиме, држава је 1974. године Цркви одузела гробље у Шкаљарима, чак је и тамошње цркве – католичку Св. Миховила и православну Покрова Пресвете Богородице – била укњижила на себе, а касније их вратила. Од тада почиње девастација гробља – објашњава Дендер у разговору за "Дан" и напомиње да, сходно Закону о гробљима, држава има право да након три године, уколико се гробарина не плаћа, одузме гробницу.

image

У Заједници Италијана сумњају да је на мјесту ове постојала гробница италијанске породице

-Б.М.

– Одузме се, прекопа, избетонира, прода и траг да је ту некада била нека друга фамилија, нестао је. На овом гробљу трећина гробница је била италијанских обитељи, а сигурно је више од 50 гробница временом нестало. Сада се полако тај траг уништава јер је велики притисак, поготово православног становништва које се шири на дио гдје је католичко гробље. Има Италијана који живе у Котору, који своје гробове одржавају, али је велики број оних којих више нема. Самим тим држава ће им узети гробнице. То је меморицид, тако бих то назвао, уништавање успомене на постојање једног народа – констатује Дендер са којим смо обилазећи гробље наилазили на гробнице италијанских породица чији су надгробни споменици прецизне израде и задивљујуће љепоте. Међу њима је и неодржавана гробица Лоренца Барбиерија око које је су видни остаци ограде.

Истиче да, у циљу очувања од отуђења ЗИЦГ за 50-ак италијанских гробница од 2008. године ДОО "Комунално Котор" плаћа годишње 1.000 еура гробарину, а сада се приступило идентификацији гробница кроз архивска и црквена документа, будући да је Аустрија сачинила попис свих чији су посмртни остаци 1828. године пресељени и сахрањени на гробљу у Шкаљарима.

– Аустрија је 1828. године забранила сахрањивање у Старом граду, које је до тада било око цркава, остаци гробља су на Парилу, око цркава Св. Павла и Св. Луке. Тада је преселила скелете и направила у Шкаљарима два гробља: католичко и православно – наводи Дендер.

Ђуришић: Информације о прекопавању гробница нијесу потврђене

Директорица "Комуналног Котор" Миљана Ђуришић каже да архива са подацима о власништву над гробницама постоји, али да није вођена на валидан начин јер углавном постоје само списи ручно писани.

– Почели смо са израдом нових рјешења које ће потписати власници и директор Друштва. Прије израде сваког Комунално има обавезу да упореди податке архиве гробља, Градског архива и црквене списе. Имам информације да је у претходном периоду вршено прекопање старих италијанских и њемачких гробница на чијем мјесту су изграђене нове, али засада оне нису потврђене. Подржавамо иницијативу италијанске и било које друге заједнице за регистровањем гробних мјеста њихових припадника. То видимо и као начин да се Комуналном помогне у намјери да се архива гробља среди на најбољи могући начин – казала је Ђуришић.

Дендер најављује да ће након коначног пописа Италијана који су сахрањени на гробљу у Шкаљарима, урадити пројекат рестаурације гробница, а код италијанске владе конкурисати за средства за реализацију.

– Покушаћемо да обновимо гробнице и спријечимо да се ово даље дешава. За износ који будемо уложили тражићемо да будемо ослобођени плаћања гробарине – закључује Дендер.

Према подацима Комуналног предузећа, на гробљу у Шкаљарима укупно је 1.228 гробница, а простора за грађење нових нема.

– Од како је руковођење овим предузећем 16. априла ове године преузела нова структура, на гробљу Шкаљари није изграђена ниједна гробница, саопштила је за "Дан" директорица "Комуналног Котор" Миљана Ђуришић. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 08:17