У древном граду тренутно је преко 6.000 гостију / фото: Б.М.
19/07/2021 u 08:50 h
Biljana MarkovićBiljana Marković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

На которској ривијери излетнике из Дубровника замијенили они из Албаније

На питање колико гост у Котору дневно потроши, Јован Ристић, директор ТО Котор, одговара да уколико је то она класична ванпансионска потрошња, без такси и смјештаја, у овом тренутку је то нешто мањи просјек него ранијих година, али и излетника је у Котору много мање

На которској ривијери тренутно одмара 6.389 гостију, што је око 70 одсто попуњености туристичких капацитета у односу на 2019. годину, саопштио је за "Дан" директор Туристичке организације Котор Јован Ристић. Од укупног броја гостију, у хотелима је њих 1.013, у приватном смјештају 5.282, у два регистрована ауто- кампа 34, а у хостелима 60. Доминантни су домаћи гости, тачније они из региона: Србије, Босне и Херцеговине, те гости из Украјине, Казахстана, Русије и Бјелорусије. Ристић апострофира да се у наредној седмици очекује раст броја туриста из земаља Западне Европе и Велике Британије, али и оних из региона.

image

Јован Ристић, директор ТО Котор

фото: Б.М.

– Будући да смо на зеленој листи, те да ће поједине земље попут Велике Британије, од данас, 19. јула, отворити границе за своје држављане да они могу да путују у друге земље, очекујемо прилив западноевропских и гостију из Велике Британије – наглашава он.

У ЛТО у овом тренутку не располажу податком о томе колико гост у Котору дневно потроши, али, како наводи, "увијек је питање шта се рачуна у ту потрошњу".

– Уколико је то она класична ванпансионска потрошња, дакле, без такси и смјештаја који се плаћа, мислим да је то у овом тренутку нешто мањи просјек него онај који смо имали у претходним годинама, али везано и за то што је излетника у Котору много мање. Ранијих година смо као излетнике имали високо платежне госте који су долазили из Дубровника, те оне са крузера којих је било јако много. Ове године нам тај сегмент јако недостаје или није у задовољавајућем обиму, напомиње он.

За обилазак бедема осам еура по особи

Наплата обиласка которских бедема била је предвиђена за почетак маја, али је почела почетком јула и то из више разлога.

– Што се бедема тиче, у крајњем била је и одлука да послије ковид године омогућимо људима да им не наплаћујемо дио наше понуде. Иначе, стазе на бедемима се редовно одржавају. Прије почетка сезоне све је прокрчено и очишћено за госте, иако није било наплате, међутим након тога је дошло до одрона стијена у једном дијелу, па је улаз био забрањен – објашњава Јован Ристић, истичући да је панорамски двоглед на бедемима у функцији. Улазница за обилазак кошта осам еура по особи, а улаз је на два пункта у Старом граду: код Цркве Св. Озане и на Шкаљарској пјаци. Дужина которских бедема, који су уписани на Листу свјетске баштине Унеско, процјењује се на око 4,5 километара, а до врха је 1.426 степеника.

Досад је, каже, забиљежен долазак преко 1.000 излетничких аутобуса различитих величина и комбија, при чему су агенције које доводе госте у Котор углавном из Црне Горе и из Албаније, па је и највећи број излетника из Албаније.

– Претходних година постојао је проблем у регистровању туристичких агенција које доводе госте на дневном нивоу. Ове године смо успјели увести у легалне токове и наплатити све оно што су њихове обавезе ка Општини Котор и Туристичкој организацији, више од 50 регистрованих агенција, угавном из Црне Горе, Албаније, Србије, БиХ и Хрватске – каже Ристић, додајући да се очекује побољшање у сегменту излетничког туризма са доласком излетника са подручја Хрватске, те доласцима крузера.

Наплата боравишне таксе је за ову годину планирана у износу од 250 хиљада еура, а излетничне на 150 хиљада еура.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 16:34