Детаљ са имања Муја Вреве у Пашића Пољу (архивски снимак) / М.Н.
27/03/2022 u 06:30 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

На подручју бјелопољске општине житарицама биће засијано 5.000 хектара

Највише ће бити засијано кукуруза, 780 хектара, док је на преосталој површини планирано да се засије јечам, овас, раж и хељда, каже Фазила Полумента, руководилац општинског Сектора за пољопривреду

На подручју бјелопољске општине има око 2.000 регистрованих пољопривредних газдинстава, а, према ријечима Фазиле Полументе, руководиоца Сектора за пољопривреду и водопривреду која ради у оквиру Секретаријата за економски развој, према плану прољећне сјетве укупно је планиран рад на 4.880 хектара површине.

– Када су у питању културе, у дијелу жита, највише је кукуруза на 780 хектара, док је на преосталој површини планирано да се засије јечам, овас, раж и хељда. Највише се од ратарских култура сију кукуруз и купус, јер се пољопривредници опредјељују за оно што им се у датом тренутку највише исплати. Када је у питању кукуруз, он се углавном користи за силажу. Пшеница се све мање сије као и јечам, раж и хељда – истиче Полумента.

image

Слободан Јелић и Фазила Полумента

М.Н.

Према њеним ријечима, у дијелу крмног биља засијано је дјетелине–луцерке на 105 хектара, као и травне смјеше на 78 хектара површине. Кад је у питању поврће, кромпира је највише, и то на 2.340 хектара, затим купуса на 780 и паприке на 325 хектара.

Полумента истиче да је у прошлој години пожњевено укупно кукуруза на 600 хектара,а да је добијено 4.200 тона, док је пшенице било на само 30 хектара и добијено 120 тона. Било је и 120 тона јечма на 30 хектара засијане површине, а хељда је била засијана на 30 хектара површине и било је 30 тона приноса.

Иако вренменске прилике нијесу биле баш наклоњене радови на газдинству Муја Вреве, у бјелопољском селу Пашића Поље увелико су почели. Ради се на њиви и малињаку.

– Извршили смо припрему парцела на којима ће се садити кромпир,као и оних парцела предвиђених за сјетву јарих жита. Такође, у току је и прихрана озимих жита, односно пшенице, ражи и јечма. Сјетва озимих жита биће обављена у првој половини априла, а садња кромпира 20 априла – каже Врева.

Повећане субвенције

Секретар Секретаријата за предузетништво и економски развој Слободан Мишо Јелић каже да се све више пажње посвећује пољопривредним произвођачима, тако да су они у прилици да користе субвенције како из оптштинског тако и агробуџета државе.

- Субвенције смо општинским буџетом повећали за 50.000 еура, тако да је ове година издвојено 300.000 еура. Планирано је повећање засијаних површина за око 30 одсто. Највише смо опредијелили за субвенције у производи млијека, односно откуп и прераду. За три ратарске културе, засијане на парцели од 10 до 30 ари, пољопривредник добија 300 еура помоћи. Уз то и Влада даје за хектар засијаних житарица по 500 еура, као и пластеникеж -каже Јелић.

Врева додаје да по плану који имају на газдинству, гдје ради читава његова породица, планирају да се сјетва кукуруза и пасуља обави почетком маја. Такође, крaјем маја биће засијена и хељда. На свом имању, Вреве сије житарице на око два хектра површине, што озимих, што јарих жита, док ће на око 50 ари бити засијан кромпир, кукуруз и пасуљ.

– Велики проблем за прољећну сјетву представља поскупљење горива и минералних ђубрива. Нијесам сигуран у колико ће се то лошој мјери одразити на рад нас пољопривредника – каже Вреве који и поред свега очекује добар принос на свом имању. Каже да производи за себ и породицу, али има и за продају.

– Брашно и остале производе пласирам како на домаће, тако и иностарно тржиште. Углавном су то стални купци који су задовољни квалитетом – наглашава Врева.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 04:19