Субвeнцијe регистрованим пољоприврeдницима, рибарима и марикултуристима / - Б.М.
05/04/2022 u 13:05 h
Biljana MarkovićBiljana Marković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

На подручју Котора 140 регистрованих пољопривредних произвођача

Потребна је, како је истакнуто, координација општинских служби и ЈП Морско добро у циљу лакшег рада марикултуриста и шкољкара

Општина Котор ћe и овe годинe додјeљивати субвeнцијe регистрованим пољоприврeдницима, рибарима и марикултуристима, а тим поводом је данас одржан информативни састанак у организацији Сeкрeтаријата за развој прeдузeтништва, комуналнe пословe и саобраћај.

Како је саопштено на скупу, ове године у ту сврху Општина ће опредијелити 50.000 еура, а на подручју Котора је 140 регистрованих пољопривредних произвођача. На веома посјећеном састанку, између осталих, изнијети су и предлози у правцу подршке за закуп општинских земљишних парцела, највише на територији Грбља, те обезбијеђењу наводњавања нових засада маслина у Доњем Грбљу у селу Загора, гдје сада млади маслинари за те потребе купују воду која се допрема цистијернама. 

Потребна је, како је истакнуто, координација општинских служби и ЈП Морско добро у циљу лакшег рада  марикултуриста и шкољкара. Наиме, према Закону о планирању и постављању и изградњи објеката, они за постављање својих привремених монтажих објеката имају обавезу прикупљања обимне документације, међу којом је, како је казао марикултуриста Лука Милошевић, и добијање конзерваторских услова.

Представници Секретаријата, Владан Тодоровић и Катарина Шовран, саопштили су да је један од услова за аплицирање на јавни позив за додјелу средстава подршке, и увјерење о неизмиреном порезу на непокретности.

Након иницијативе Божидара Донковића једног од присутних произвођача, Тодоровић је у име Секретаријата најавио да ће Дирекцији за уређење и изградњу Котора бити упућен допис за скраћење процедуре за санацију или изградњу нових путева за парцеле и засаде које пољопривредници у Грбљу намјеравају да формирају. Скуп је одржан у скупштинској сали Палате Бизанти.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 00:38