Пруташ, једна од природних љепота Парка природе Пива / фото: Ж.Ш.
08/08/2021 u 08:50 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

На простору парка природе Пива туриста из иностранства има, али фале Руси

Од почетка године па негдје до пред крај јула у парку су регистровали 6.300 посјетилаца. То су подаци од продатих улазница у рејону кањона Таре гдје се одвија рафтинг и на Трновачком језеру

Судећи према расположивим подацима, у плужинском Парку природе "Пива" у односу на прошлу, ове године могу барем донекле бити задовољни туристичком сезоном. Природне љепоте поддурмиторског рејона који припада општини Плужине, неколико језера, кањон ријеке Таре, Пруташ, Волујак, Маглић, културно-исторјске знаменитости, уређена туристичка инфраструктура, бројна еко и етно села, мамац су за туристе, како домаће тако и стране, који су и ове године боравили на простору Парка. Од почетка године па негдје до пред крај јула у Парку су регистровали 6.300 посјетилаца. То су подаци од продатих улазница у рејону кањона Таре гдје се одвија рафтинг и на Трновачком језеру.

image

Купачи на Пивском јзеру

фото: Ж.Ш.

– У истом периоду 2019. године било је око 9.000 регистрованих посјетилаца, а 2020. године тај број је био свега 1.500. Иначе, прошле године забиљежили смо 90 одсто мању посјећеност Парку у односу на годину која јој је претходила, одговорили су на питања "Дана" из Парка "Пива".

Од укупног броја регистрованих посјета ове године чак 5.500 је забиљежено на рафтингу, гдје су углавном били страни туристи.

– Понајвише их је из Украјине, Бјелорусије, Пољске, а затим из осталих европских земаља. Примјетно је да је Руса веома скроман број, а разлог је више него јасан–непостојање директних авио- линија између Црне Горе и Русије. Иначе, они су до ове године били најбројнији посјетиоци Парка, и то углавном на рафтингу, појашњавају из Парка природе.

Регистровано 2.000 ноћења

Из Парка природе "Пива" наводе да је у овој години забиљежен и мањак кревета јер је потражња била мимо њихових очекивања.

– На простору општине од почетка године регистровано је око 2.000 ноћења. Неких дана је таква ситуација да је у Плжинама немогуће доћи до кревета, што нас посебно радује – истичу из Парка природе "Пива".

Уз природне љепоте које имају, потрудили су се и да организују више културних и забавних манифестација, а у складу са епидемиолошким мјерама. У Плужинама је недавно био концерт Мирослава Илића, Жељка Самарџића и Миломира Миљанића, те групе "Галија" и "Рудолф". Организовали су поводом Дана општине турнире у малом фудбалу, баскету, као и успон на Пруташ.

У њиховом Инфо центру, на самом улазу у Плужине, бројни су они који траже податке шта се то на подручју општине може видјети, гдје смјештај резервисати и слично. Тачан број домаћих туриста немају, али наглашавају да је примјетно веће интересовање за бројне природне атракције и авантуре које на простору Парка могу да виде и доживе.

– Многи од њих су по први пут у Пиви и Плужинама, и не крију одушевљење природом овога краја. Већини је коментар да ће се сигурно опет вратити код нас у посјету. Најпосјећенији је локалитет кањона ријеке Таре, свакако због рафтинга. Ту је још и посјета Трновачком и Стабанским језерима, крстарење Пивским језером, "лет" зип-лајном преко Пивског језера, планинарење по бројним врховима преко 2.000 метара надморске висине, посјета бројним видиковцима на простору Парка, манастирима Пива и Заграђе..., наводе из Парка природе Пива.

Плужински Парк природе "Пива" први је те врсте у Црној Гори, а проглашен је 22. априла 2015. године. Смјештен је у сјеверозападом дијелу државе и обухвата чак 39 одсто територије општине Плужине.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 14:45