Палме на риви накривљене и без заштитних сајли / -Б.М.
11/04/2022 u 06:58 h
Biljana MarkovićBiljana Marković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

На риви у Муо обални камен пао, палме се накривиле

Има доста резервација за јул и август, што је ударни љетњи термин, тако да је букинг одличан. Присутно је то да Украјинци траже најам станова на дужи период, каже за „Дан“ предсједник МЗ Муо Милорад Кривокапић

Власници туристичких апартмана на подручју Муа надају се доброј љетњој сезони јер, по подацима Мјесне заједнице (МЗ), већ сада имају бројне резервације.

– Има доста резервација за јул и август, што је ударни љетњи термин, тако да је букинг одличан. Код мене конкретно су сада резервације гостију из Румуније, Мађарске, Пољске и из Србије. Оно што је сада присутно је то да Украјинци траже најам станова на Муу на дужи период – каже у разговору за "Дан", Милорад Мишо Кривокапић предсједник МЗ Муо.

image

Милорад Кривокапић

-Б.М.

Додаје да су кренули са активностима у вези проширења и асфалтирања улице Рамадановића, за шта је у току процес рјешавања имовинско правних односа. У питању је улица која води ка мјесном гробљу, гдје је један дио завршен, док други треба да се прошири на пет метара. Надлежни из Дирекције за изградњу и уређење Котора су, каже, излазили на лице мјеста и извршили снимање.

– Обећано нам је и надам се да ће се до краја ове године нешто урадити. Дужина те улице је око километар и осим што треба да се прошири на пет метара, треба и да се асфалтира. Имамо велики проблем у вези јавне расвјете, нешто се урадило, нешто не. Надаље, фале нам успоривачи брзине, сезона иде, а на Муу нема ни једног иако возила и мотори тим путем развијају велике брзине, поготово кроз центар насеља, а куће се налазе уз саму цесту. Постављање успоривача брзине тражимо годинама, али се пут преко Муа прво водио као магистрални, а сада је категорисан као локални – наводи Кривокапић.

image

Дио риве са којег је камени блок пао у море

-Б.М.

Мјештани су тражили и постављање три аутобуска стајалишта, јер годинама не постоји ниједно, па грађани и туристи превоз чекају на отвореном.

– Видимо да је сада направљено аутобуско стајалиште код Опште болнице, па ме мјештани прозивају зашто га и ми нисмо добили. МЗ је тражила постављање, али досад одговора нема – подвлачи он и додаје да муљанска рива није у најрепрезентативнијем издању. Са једног дијела обрушио се велики камени блок и пао у море, па мјештани страхују да ће он за собом "повући" и друге, док су тамошње палме накривљене и без заштите.

Шеталиште „Код војске“ и Етно музеј на чекању

Досад није реализован ни план МЗ за изградњу шеталишта "Код војске", уз Етно музеј Муа.

-Тражио сам раније од Морског добра бар да се уцрта као привремени објекат гдје би смјестили Етно музеј. Обећано ми је, али одговора још нема. То би било лијепо јер је тај простор идеалан за купање. Ранијих смо година имали проблеме са туристима јер су их поједини тјерали са понти. Комунална инспекција је предузела мјере задњих 7, 8 мјесеци и наложила им да уклоне жардињере и ограде, што је већином макнуто. На том потезу смо мислили и да се постави неколико фитнес справа на отвореном и игралиште за дјецу. Једно већ постоји на риви за које се надамо да ћемо га проширити, јер сам се договорио са "Водоводом" да уконе тамошњи агрегат, а трафо би измјестили и добили би можда 40 м2 простора - каже Милорад Кривокапић.

– Са обалног дијела риве у море је пао велики камени блок. Ваљда су ти блокови били раније начети од јахти или бродова који су се ту налазили и сада су под ударима таласа пали и море их је однијело. Тражио сам од ЈП Морско добро да то санира, међутим ништа досад. Видјећемо да, ако ништа друго, то учини мјесна заједница мада треба дизалица да тај блок извуче. То ручно не може, јер се ради о великој тежини. Што се тиче накривљености палми, први разлог је тај што су изгледа плитко посађене, а затим, сајле којима су биле затегнуте поједини мјештани су самоиницијативно уклонили. У недавом невремену једна палма се под ударима вјетра нагнула, што се раније већ десило са другом коју исправимо, али се она опет накриви. Шета и трећа, мада није укошена. Поводом тога смо позвали Комунално предузеће, одакле су нам рекли да ће звати ЈП Морско добро да онај ко је палме посадио нешто предузме. То се до данас није десило, докле неког нека не поклопи или падне некоме на ауто – упозорава Кривокапић.

Истиче да пут преко Муа има доста улегнућа и рупа насталих проласком тешке механизације за потребе доградње туристичког комплекса на Марковом рту.

– Извођач који гради хотел на Марковом рту је обећао да ће санирати сва оштећења када заврши радове,па се надамо да ће тако и поступити – закључује Кривокапић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 02:41