Са јучерашње сједнице СО Бијело Поље / -Милован Нововић
05/10/2021 u 06:39 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

На сједници СО Бијело Поље поручено: Возни парк "Лима" из прошлог вијека

Тачно је да је стара механизација, али све радимо да је унапређујемо. У последње четири године купили смо два камиона са краном и два специјална возила за чишћење снијега, те више трактора, нагласио је градоначелник Петар Смоловић

У великој сали бјелопољског Центра за културу јуче је одржана редовна сједница локалног парламента на којој је највише пажње посвећено раду Јавног предузећа Комунално "Лим". Одборник СНП-а Видран Kљајевић истакао је да се мора побољшати возни парк овог предузећа како би се побољашао и квалитет живота грађана.

– Од 47 возила имају 16 из прошлог вијека, тако да се мора под хитно на том плану нешто урадити. Ради се са "кршевима'' и зато оснивач, тј. Општина тај возни парк мора обновити. Најмлађа су вам два возила од по дванаест година. Предузеће "Лим" главни испит полаже у зимској сезони на чишћењу путне ифраструктуре, а прошле зиме газили смо снијег и у центру града. Није чак ни градски трг био очишћен – казао је Кљајевић додајући да су села била данима и недјељама у блокади.

– Горице, Пониквице, Стожер... данима нијесу могли да имају везу са цивилизацијом. А имало је старих и болесних. Није чудо што се лоше путеви одржавају, и није лако изборити се са тим проблемима, али гледајући какав је возни парк имали сте одличан резултат – навео је Кљајевић.

Предсједник Општине Петар Смоловић прокоментарисао је да на тероторији општине има 1.250 километара путева, од чега 250 километара асфалтираних, те да са њиховим чишћењем могу бити поносни.

– Тачно је да је стара механизација, али све радимо да је унапређујемо. Два камиона са краном купили смо у последње четири године, и два специјална возила за чишћење снијега, више трактора – нагласио је Смоловић, додајући да је Рељин камен најудаљенија тачка, на тромеђи Бијелог Поља, Мојковца и Пљеваља, те да је до тог мјеста од 1. до 15. јануара три пута чишћен снијег на путу.

– Истина треба више, а може боље. Морамо поступно све радити – казао је Смоловић.

Видран Кљајевић је истакао да је проблем и недостатак гробних мјеста.

– Проблем је и са градским гробљем у Никољцу – казао је Кљајевић, а градоначелник Смоловић нагласио да је евидентан проблем био са муслиманском гробљем на Лозницама.

– Ту је у претходном периоду урађено доста на уређењу. Када је у питању проширење мора се измијенити плански документи. На Лозницама то може, али у Никољцу немамо простора. За гробље у Расову треба видјети са комшијама који имају около парцеле и плански их опредијелити за проширење гробља – казао је Смоловић.

Накнада за новорођенчад 250 еура

Секретар Секретаријата за локалну самоуправу Харис Малагић рекао је да ће Општина поред студената основних и специјалистичких студија подржати и оне који даље настављају своје високошколско образовање, а све у циљу развијања њихове мотивације, те побољшања услова за рад и развој. Подсјетио је и да право на стипендију имају и студенти без оба родитеља, лица са инвалидитетом и припадници ромске популације, без обзира на успјех, односно просјечну оцјену.
Родитељи новорођених беба убудуће ће добијати једнократну накнаду од 250 еура, умјесто садашњих 150, одлучено је на јучерашњој сједници локалног парламента и напоменуто да се предвиђа висина износа накнаде за родитеље новорођених близанаца и тројки у износу од 1.000 еура, односно 3.000 еура.

Одборници су минутом ћутања одали пошту недавно преминулом истакнутом друштвено-политичком раднику, Веселину Веску Мердовићу, као и другим суграђанима преминулим од последица вируса корона.

Прије почетка усвајања измијењеног дневног реда, саопштено је да је Раду Ранитовићу са изборне листе ДФ-а престао мандат одборника због подношења оставке, а на упражењено одборничко мјесто именован је Ранко Кркаловић. Због подношења оставке, мандат је престао и Харису Малагићу са листе ДПС–БС–СД, те је на то мјесто изабрана Јасмила Хот.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 23:53