/ - FOTO: PROKLETIJE - NPCG
01/12/2023 u 18:00 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nadležni odlučni da riješe problem pojave potkornjaka u šumskom ekosistemu NP Prokletije

Nadležne institucije odlučne da riješe problem pojave potkornjaka u šumskom ekosistemu NP Prokletije

Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore (JPNPCG) u prethodnom periodu preduzelo je sve neophodne aktivnosti kako bi pitanje prenamnožavanja potkornjaka u Nacionalnom parku Prokletije bilo riješeno.

U kontekstu nedavnih navoda u medijima i podnešenih krivičnih prijava koje se tiču navodnog  nemara u šumama u Nacionalnom parku Prokletije, istaču da je JPNPCG kao odgovoran upravljač ovim zaštićenim područjem preduzelo sve potrebne korake.

- Podsjećamo da je u avgustu 2023. godine formirana komisija koju su činili predstavnici Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore, Agencije za zaštitu životne sredine, Uprave za gazdovanje šumama i lovištima i Uprave za inspekcijske poslove. Zadatak komisije bio je analiziranje postojećeg stanja i predlaganje neophodnih smjernica za rješavanje tog gorućeg problema u NP Prokletije - navode iz NPCG.

Dodaju da nakon što je od strane inspektora za šumarstvo donijeto Rješenje kojim se nalaže sječa sanitarnih stabala napadnutih potkornjakom, JPNPCG je zatražilo od Agencije za zaštitu životne sredine dozvolu za radnje, aktivnosti i djelatnosti u zaštićenim područijima.

-  tim u vezi, ističemo da je danas Agencija za zaštitu životne sredine JPNPCG dostavila Rješenje kojim se obustavlja postupak za dobijanje dozvole za sječu sanitarnih stabala u Nacionalnom parku Prokletije, do donošenja Akcionog plana za sukcesivno uklanjanje suvih stabala - saopštili su iz NPCG.

Takođe, u prostorijama Ministarstva ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera održan je sastanak sa predstavnicima resornog ministarstva, Agencije za zaštitu životne sredine i JPNPCG na temu rješavanja problema obolijevanja šuma u Nacionalnom parku Prokletije, a preduzeće će formirati radnu grupu čiji će zadatak biti izrada Akcionog plana za sukcesivno uklanjanje suvih stabala.

Ističu da sve relevantne državne institucije ulažu napor kako bi se sinhronizovano radilo na rješavanju problema pojave potkornjaka u Nacionalnom parku Prokletije. U cilju postizanja najbezbjednijih i najefikasnijih rezultata pažljivo se razmatraju svi dostupni podaci i resursi. Planirano je da se u što kraćem roku završi izrada smjernica koje će predstavljati osnovu za sve buduće aktivnosti.

- U okviru tih smjernica posebna pažnja će biti posvećena postavljanju feromonskih klopki, kao sigurnog i ekološki prihvatljivog sredstva za suzbijanje potkornjaka. Ovaj postupak osiguraće efikasno rješenje problema uz minimalan uticaj na okolinu. Posebno je istaknuto da državne institucije prepoznaju važnost očuvanja biodiverziteta i da će zajedničkim naporima raditi na postizanju dugoročne ravnoteže biodiverzitetskih komponenti u Nacionalnom parku Prokletije - zaključuju u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. februar 2024 21:13