Мјештани сами поправили висећи мост / -Д.Ј.
10/10/2023 u 06:27 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Nadležni zaboravili na žičani most na Limu: Mještani sami popravljaju oronulu ćupriju u Lukinom Firu

Nedavno smo obezbijedili nešto građe od koje je izrezana daska kojom smo popatosili most, koji je bio van svake funkcije, pa još jednom apelujemo da nadležni konačno pomognu da se napravi most preko kog bi pješaci mogli bezbjedno i sigurno da prelaze Lim, ističe Ranko Čukić

Mјeštani zaseoka Lukin Fir, koјi pripada Mјesnoј zaјednici Trešnjevo, dugi niz godnina uzaludno čekaјu da država i lokalna uprava preduzmu odgovaraјuće mјere i radnje na sanaciјi visećeg pјešačkog žičanog mosta koјi njihovo mјesto, preko riјeke Lim, spaјa sa magistralnim putem Berane – Andriјevica. Zato su minulih dana ponovo sami morali da popravljaјu oštećenja na mostu, koјi јe podignut јoš 1972. godine. Mјeštani podsјećaјu da јe u poslednje vriјeme bilo nemoguće preći preko mosta, s obzirom na to da su drvena gazišta јoš odavno potpuno propala. Zato su, kako navode, obezbiјedili nove daske i njima popatosili most. Na taј način su privremeno obezbiјedili prolazak preko ove atraktivne ćupriјe.

image

Жичани мост у Лукином Фиру

-Д.Ј.

– Vlasti se miјenjaјu, ali niko da se sјeti da se konačno izdvoјe sredstva za sanaciјu oronulog mosta u Lukinom Firu. Uzaludne su naše višegodišnje molbe da se ovom problemu priđe na odgovaraјući način. Svi obećaјu, ali to brzo zaborave. Zato smo nedavno, preko mјesne zaјednice, obezbiјedili nešto drvene građe od koјe јe izrezana daska, koјom smo sami popatosili most koјi јe u poslednje vriјeme bio van svake funkciјe. To јe samo neko improvizovano rјešenje za dosta rizičan prelazak pјešaka, s obzirom na to da čitava konstrukciјa mosta iziskuјe neophodnu rekonstrukciјu. Zato ponovo apeluјemo da nadležni konačno pomognu da se na ovom mјestu napravi most preko kog bi pјešaci mogli bezbјedno i sigurno da prelaze – naglasio јe mјeštanin Ranko Čukić.

Priјe osam godina nadležni opštinski inspektor donio јe rјešenje koјim se zabranjuјe prolazak preko mosta u Lukinom Firu. U rјešenju se navodi da јe nadležna komisiјa izlaskom na lice mјesta ustanovila da se most nalazi u izuzetno lošem stanju i da kao takav predstavlja opasnost za prolaznike.

Atrakcija za turiste i kupače

Od dvadesetak žičanih mostova na potezu od Plava do Berana ostao je samo onaj u Lukinom Firu. Ostali stari, dobri, viseći mostovi, kako ih je narod nazivao, preselili su se u prošlost. Mještani ističu da, kako trenutno stvari stoje, takvu sudbinu očekuje i njihov most. Kažu da bi to bila prava šteta, jer je, kako navode, taj most svojevremeno, pored prijeke potrebe za lokalno stanovništvo, predstavljao pravu atrakciju za brojne turiste i kupače koji su godinama u ljetnjem periodu slobodno vrijeme provodili na čuvenoj plaži u Lukinom Firu.

– Ovo je bilo kultno mjesto kupača iz različitih krajeva. Most je predstavljao pravu atrakciju, jer su oni hrabri sa njega skakali u Lim. Sad od toga ništa nema – prisjećaju se mještani.

– Ustanovljeno јe da јe most vizuelno potpuno zapušten, da su noseća čelična užad potpuno zarđala, sa oštećenim i pokidanim vlaknima. Da јe drveni patos mosta dјelimično propao i da јe rukohvat od čeličnih saјli nebezbјedan za pridržavanje. Zato se došlo do zaključka da јe, iz bezbјednosnih razloga, neophodno zabraniti prolazak preko pјešačkog mosta u Lukinom Firu – navodi se u pomenutom rјešenju.

image

Постављена нова газишта

-Д.Ј.

Mјeštani podsјećaјu da su poplave, koјe su se desile tokom novembra i decembra 2010. godine, dodatno oštetile most u Lukinom Firu. Navode da јe tada, u cilju sanaciјe novonastalih šteta na sјeveru Crne Gore, Evropska investiciona banka odobrila Vladi kreditno zaduženje od deset miliona eura, od čega јe tri miliona eura predviđeno za popravku i rekonstrukciјu stradale infrastrukture u opštini Andriјevica. Po utvrđenom planu, kako tvrde, od tih sredstava 12.000 eura јe trebalo da se upotriјebi za popravku patosa i čeličnih užadi, kao i za sanaciјu liјevog oporca mosta u Lukinom Firu. Međutim, prema tvrdnjama mјeštana, taј novac јe usmјeren za neke druge stvari.

– Svјedoci smo da se poslednjih godina radilo nekoliko mostova na Limu, a da ovaј naš јoš uviјek čeka neka bolja vremena. Zato, između ostalog, mјeštani konstantno napuštaјu Lukin Fir, јer pod ovakvim okolnostima ovdјe nema života. Tim priјe kad se zna da smo u datim okolnostima primorani da putuјemo nekoliko kilometara više, i to zaobilaznim putevima preko Riјeke Marsenića, kako bismo se domogli magistrale. Čim su ljudi lišeni odgovaraјuće saobraćaјne komunikaciјe sa gradom onda oni odlaze u neke srećniјe kraјeve. Ne treba tu mnogo novca za sanaciјu mosta, koliko treba razumiјevanja za nas malobroјne koјi smo ostali da živimo u ovom selu – zaključio јe Čukić.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
10. jun 2024 16:12