Клинички центар / - Клинички центар
30/08/2021 u 14:02 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Најављено озелењавање површина испред здравствених установа

План је да се засади око пет хиљада садница, а циљ акције је повезивање заштите животне средине са новонасталом епидемиолошком ситуацијом, као и промоција здравих стилова живота

Акцијом “За љепшу и здравију Црну Гору” Агенција за заштиту животне средине жели да се захвали медицинским радницима за жртву коју подносе за вријеме пандемије коронавируса, казао је вршилац дужности /в.д./ директора Агенције Милан Газдић.

Он је објаснио да ће том акцијом бити обухваћени Клинички центар Црне Горе (КЦЦГ) и опште болнице у Беранама и Пљевљима.

Газдић је данас у Подогрици потписао уговор са директорицом КЦЦГ Љиљаном Радуловић.

“За сада имамо донацију од Електропривреде од око десет хиљада ЕУР. Акцијом ће бити обухваћено озељењавање површина, уређене унутрашњих просторија тих болница и низ акција едукације”, рекао је Газдић.

План је да се засади око пет хиљада садница, казао је он, појашњавајући да је циљ акције повезивање заштите животне средине са новонасталом епидемиолошком ситуацијом, као и промоција здравих стилова живота.

“Наш план је у почетку обухватао три болнице, али се у међувремену јавио велики број институција које су од нас тражиле да их укључимо у акцију. Врло радо смо изашли у сурет и они ће бити укључени”, рекао је он.

У КЦЦГ данас је отворена изложба фотографија на којој се приказују природне љепоте Црне Горе.

“Ускоро планирамо да фотографије уљепшају и простор гдје се налазе и сами пацијенти у Поликлиничком дијелу КЦЦГ, али и остатку ходника саме болнице”, казала је директорица КЦЦГ Лјиљана Радуловић.

У плану је и озељењавање дворишта КЦЦГ, рекла је она, наводећи да се нада да ће, након престанка затвореног режима рада, двориште бити мјесто за опуштање пацијената и запослених.

“Једна од основних идеја јесте, када се уљепша двориште, да ће се мало више пазити на околину цијеле земље и да ће након три деценије, Црна Гора постати еколошка и у навикама наших грађана“, рекла је Радуловић.

В. д. генералног директора Директората за екологију Душан Бугарин, казао је да ће Министарство екологије, просторног планирања и урбанизма подржати подржато ову акцију у склопу обиљежавања 30 година еколошке државе.

“Ово је један фин гест, макар да покушамо да се захвалимо медицинским радницима за све оно кроз шта су прошли и кроз шта још увијек пролазе”, казао је он.

Бугарин се нада да ће у наредном периоду доћи до наставка сарадње служби које су задужене за заштиту животне средине и за окологију, како би Црна Гора постала, како је рекао права еколошка држава.

(крај) тир/жуг

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
29. maj 2024 13:18