Хотел „Плажа” / К.М.
20/04/2022 u 06:40 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Након 64 године борбе за повраћај хотела „Плажа”: Породици Мађар дјелимично враћају отету имовину

Дозвољен је повраћај имовине, али дјелимично, дакле не односи се на читаву парцелу и није за неке покретне ствари. Морамо сачекати правоснажност пресуде, казао је адвокат Драган Лепетић

Након 64 године мучне борбе, током којих је пролазећи бројне инстанце породица Мађар из Херцег Новог покушавала да врати хотел "Плажа - Зеленика" са припадајућим земљиштем, који су јој је неправедно одузети 1948.године, те након одлуке Врховног суда Црне Горе, који 2018. године хотел предаје у руке Општини Центар – Сарајаво, чинило се да наде више нема... Међутим, Регионална комисија за повраћај имовине из Бара недавно је дозволила да се хотел "Плажа" у Зеленики дјелимично врати породици Мађар. Пресуда још није правоснажна, али адвокат Драган Лепетић, пуномоћник Ћабе Мађара, иначе и почасног конзула Мађарске у Црној Гори, вјерује да је ово ипак искорак.

Уговор о коришћењу

Лепетић је истакао да Општина Центар Сарајево није имала право да потражује ни имовину, ни новац јер је са Општином Херцег Нови имала само уговор о коришћењу.

-Напросто, државна имовина се није могла тада пренијети, зато је и држава Црна Гора укњижена као власник, казао је недавно Ћаба Мађар, наводећи да је последња инстанца суд у Стразбуру.

- Дозвољен је повраћај имовине, али дјелимично, дакле не односи се на читаву парцелу и није за неке покретне ствари. Морамо сачекати правоснажност пресуде. На нивоу теоријске равни, поступак је почео 2004. године, по закону одузетих имовинских права и обештећењу. Док је поступак водила тадашња првостепена општинска комисија за реституцију и обештећење, двапут је пресуђивала, дозвољавала повраћај имовине, а Министарство финансија је сваки пут укидало ту одлуку. До формирања нове Регионалне комисије у Бару дошло је 2007. године, када она је преузела све предмете о реституцији и обештећењу. Прошле су године, а све што је радио првостепени орган је укинуто. Укинуто је и по пресудама Управног суда и по рјешењу Министарства финансија и дошло је до промјене другостепене надлежности. Систем је промијењен због промјене Владе и ту није било континуитета. Паралелно са поступком реституције, ишла је тужба Општине Центар Сарајево против државе Црне Горе, тзв. инидикациона тужба. Тај спор је Општина Центар изгубила у свим степенима, међутим, Врховни суд је преиначио пресуду у корист Општине Центар Сарајево, подсјећа Лепетић. Констатује да је у Црној Гори, баш као и у свим државама бивше Југославије, реституција углавном имала политички карактер, па су се обично уочи избора доносили закони о реституцији, али да су резултати били скромни, углавном неријешени Појашњава да је породица Ћабе Мађара имала својство умјешача на страни државе Црне Горе.

Золтан Мађар чека правду из Стразбура

Золтан Мађар, Ћабин брат, који је нашој редакцији послао обимну документацију, казао је да упутио тужбу Европском суду за људска права у Стразбуру.

-Преостаје још чл. 6 европске Конвенције људског права на фер поступак, у разумном року, правично и непристрасно, и сврхом заштите људског права на имовину, по чл. 1 Додатног протокола 1 уз Конвенцију. Исте ове формулације садржи и Устав Црне Горе, а људско право на имовину иде испред свих других таквих комбинација, поготово ако је то имање отето. Претходница ове државе је одузела фамилијарну егзистенцију без накнаде, да би затим трговала тим имањем, а ова нова држава сад поступа по други пут једнако штеточински. Или само за неку своју корист, казао је Золтан Мађар, коментаришући пресуду Врховног суда..

-Ради се о имовини која је национализована послије Другог свјетског рата, јер је тај хотел био проглашен за добро општег националног интереса поред осталих некретнина у Црној Гори. Општина Херцег Нови и тадашњи народни одбор 1960. године пренијели су та права на Општину Центар Сарајево. Тај уговор је био доста мањкав. На крају, Врховни суд је преиначио пресуду у корист Општине Центар Сарајево. Потом је дошло до одбијање укњижбе кроз управне спорове и жалбе, па је прошло још четири - пет година зато што је пресуда Врховног суда гласила на предају. Ја сам у том спору успио, одбијена је укњижба Општине Центар Сарајево. Ћаба није једини бивши власник, ту су његова сестра и брат, које заступа мој колега Реља Кнежевић адвокат из Подгорице- напомиње Лепетић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 08:22