/ - Фото: Портал Дан
28/07/2021 u 08:56 h
Aleksandra BoškovićAleksandra Bošković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Након 77 година државни врх одао почаст жртвама злочина у селу Велика

Помену присуствују функционери Демократа и ДФ-а

Министар унутрашњих послова Сергеј Секуловић, министар економског развоја Јаков Милатовић, генерална секретарка Владе Жана Прашчевић и савјетник премијера за правна питања Иван Шикмановић положили су вијенце јутрос у част жртава злочина у Велици страдалих на данашњи дан 1944. године. 

Злочин су, подсјетимо, починили нацистичке СС једнице Принц Еуген уз асистенцију јединице Скендербег. 

Помену присуствују и представници Демократа Зденка Поповић, Владимир Мартиновић и Момо Копривица, као и функционери ДФ-а Милан Кнежевић, Милун Зоговић и Спасоје Томић .

image
- Фото: Портал Дан

image
- Фото: Портал Дан
image
- Фото: Портал Дан

Такође, ту су и предсједници општина Херцег Нови, Тиват и Котор Стеван Катић, Жељко Комненовић и Владимир Јокић, предсједник општине Будва Марко Царевић, као и лидер Праве Црне Горе Марко Милачић. 

image

Фото: Портал Дана

- Фото: Портал Дана

- Црна Гора никако не смије да дочека и скору 80. годишњицу овог догађаја, а да се и институционално као одговорна држава не одреди према тешком злочину у Велици, који је остао снажно урезан у колективно сјећање житеља подчакорског краја. То дугујемо како невиним жртвама, тако и нашој дјеци и будућим покољењима, како би Црна Гора уистину нашла свој мир и била помирена сама са собом. Ако је Скупштина Црне Горе осудила злочине проистекле из грађанског рата на простору бивше Јуославије, онда тим прије сада имамо већу обавезу да никада не заборавимо и осудимо оне злочоне који су се десили на тлу саме Црне Горе- казао је Милачић. 

Предсједник Скупштине и лидер Демократа Алекса Бечић огласио се на Твитеру, поручујући да ће гласати за Предлог резолуције Демократа о геноциду у Пиви и Велици. 

- Kлањам се свим више од 550 монструозно и неселективно убијених цивила у Велици, међу којима су била бројна дјеца и остарјела лица. Почео је процес суочавања са прошлошћу. Не политикантски, не свађалачки, већ процес који ће значити правду за све. Процес заснован на чињеницама, а не пристрасан, неуравнотежен и селективан приказ историјских факата- поручио је он. 

image

Милачић

- Фото: Портал Дан

image
- Фото: Портал Дана
image
- Фото: Портал Дан

Литургију су служили епископи Јован Ћулибрк и Методије. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 12:21