Mjesto požara
18/02/2024 u 14:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nakon tragedije u Baru, oko 100 članova romskih porodica privremeno smješteni na Cetinju

Među njima su porodice čije su barake izgorele u požaru pod Volujicom 15.februara kada su živote izgubile četiri osobe, dvoje djece od 11 i 15 godina, njihova tetka, djevojka na pragu punoljetstva i njena majka 56 godina

Oko 100 članova romskih porodice koje su boravile u Baru od 1999. godine sinoć su prevezeni na Cetinje gdje su smješteni u jedan od hotela i tu će privremeno  boraviti.

Među njima su porodice čije su barake izgorele u požaru pod Volujicom 15.februara kada su živote izgubile četiri osobe, dvoje djece od 11 i 15 godina, njihova tetka, djevojka na pragu punoljetstva i njena majka 56 godina.

U stravičnom požaru izgorele su četiri barake u kojima je živjelo oko 40 osoba. Romsko naselje pod Volujicom bilo je utočište za oko 100 osoba, četiri generacije, od kojih su se stariji doselili sa Kosova Polja iz okoline Prištine. Mlađe generacije su rođene u Baru.

Dan nakon tragedije, iz Romskog savjeta, kao i iz Direkcije za inkluziju Roma i Egipćana u ministarstvu ljudskih  i manjinskih prava nisu imali podatak – koliko ljudi živi u neformalnom naselju pod Volujicom.  

U  teškim životnim uslovima, u montažnim objektima od lako zapaljivog materijala živjeli su 25 godina, do tragedije koju Bar ne pamti poslednjih decenija.   

image

Obezbijeđen autobuski prevoz

foto: Primorski portal

-Noćas smo spavali u hotelu u Cetinju. Ima nas dosta. Sve familije ispod Volujice, naši rođaci iz Šušnja pošli smo na Cetinje. Imali smo organizovana dva  autobusa, i nekoliko putničkih vozila kojima su nas prevezli do Cetinja. Rekli su nam nekoliko dana da ćemo ostati na cetinju.  Obebezbjedili su nam hranu, kazao je za Primorski portal K.B. čija je baraka izgorela u požaru.

On je kazao da su dvije noći nakon tragedije  proveli kod rođaka u Šušnju. Ministarka rada i socijlanog staranja Naida Nišić bila je sinoć u Baru.

Prema riječima ministarke, u saradnji sa Opštinom Bar, premijerom i Vladom kao i Centrom za socijalni rad donijeli su  odluku da porodice smjeste u jedno od odmarališta u vlasništvu države.

-Tamo će imati hranu, grijanje i sve ostale higijenske potrebe.

(FOTO) Tragedija u Baru: Četvoro stradalo u požaru, troje djece

Za početak, ovo je naš prvi korak, kako bismo već u ponedjeljak sjeli, stavili sve opcije na sto i napravili strateški plan-kazala ministarka.

Sastanku u ministarstvu će prisustvovati i prestavnici opštine Bar, Romskog savjeta.. prema saznanjima Primorskog portala na lični zahtjev i član porodice Bislimi

Juče su na groblju Gusta – Zaljevo sahranjena četiri člana porodica Bislimi i Krasnići, koji su nastradali u požaru  pod Volujicom.

U Islamskom kulturnom centru prethodno je klanjana dženaza za Bariju Krasnići (56), Sonitu Bislimi (18), Džemajla Bislimija (15) i Azru Bislimi (11).

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 23:54