Пукотине на огради моста на Табачини / -Б.М.
31/01/2022 u 07:18 h
Biljana MarkovićBiljana Marković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Напукла ограда моста на Шкурди у которском Старом граду

Статички није угрожена стабилност моста, предаћемо захтјев да нам Управа за заштиту културних добара изда конзерваторске услове да извршимо санацију камене ограде у дијелу гдје је пукла, каже Рато Брајковић, помоћник директора Дирекције за уређење и изградњу Котора

На оградним зидовима моста преко ријеке Шкурде на Табачини појавила су се оштећења у виду пукотина, док се једно од два постојећа полукружна, некадашња стражарска мјеста, знатно одвојило од основе моста.

image

Некадашње стражарско мјесто одвојено од основе моста

-Б.М.

Да је мост Унеско Котора код Сјеверних врата Старог града угрожен, упозорили су из Мјесне заједнице (МЗ) Стари град указавши општинској Дирекцији за уређење и изградњу Котора на потребу предузимања одговарајућих мјера заштите.

– Мост је у врло у лошем стању, видљиве су пукотине на огради, а само стражарско мјесто се одвојило од основе тако да може да се обруши у ријеку, што не би било добро. Зато под хитно треба предузети мјере за такву ситуацију. Ми смо то иначе недавно на јавној расправи кандидовали за план и програм рада Дирекције за 2022. годину. Помоћник директора Дирекције Рато Брајковић са инжењерима је 28. јануара изашао на лице мјеста, сагледали су стање и имамо обећање да ће се предузети све што је потребно како не би дошло до већег оштећења моста који је у сваком случају угрожен самим тим што се преко њега у вријеме земљотреса 1979. године одвијао комплетан саобраћај, одвоз шута, довоз грађевинског материјала, улазила је механизација. Тај мост је био једина могућа комуникација у почетку санације Старог града. И дан-данас преко њега прелази огроман терет, комплетна механизација за потребе свега што се и даље адаптира и санира у Старом граду – саопштила је за "Дан" предсједница Савјета МЗ Стари град Драгана Кнежевић.

image

Драгана Кнежевић, предсједница МЗ Стари град

-Б.М.

Са друге стране, Рато Брајковић истиче да је изласком на лице мјеста констатовано да нема опасности од обрушавања ограде и да је мост безбједан за коришћење.

– Изашао сам на лице мјеста са два инжењера Дирекције и предсједницом МЗ. Статички није угрожена стабилност моста, предаћемо захтјев да нам Управа за заштиту културних добара изда конзерваторске услове да извршимо санацију камене ограде у дијелу гдје је пукла. Уочили смо да је одвојено стражарско мјесто али то је лако завршити, није статички да је мост угрожен него надоградња моста, ограда, изјавио је Брајковић за "Дан".

Упитан када се очекује добијање конзерваторских услова, каже да тај поступак траје.

– Али до тада се неће десити ништа погрешно. Мост може безбједно да се користи, ограда не може да падне, тврди он.

Упозоравали и раније на алармантно стање дијела бедема

Из Мјесне заједнице Стари град подсјећају да су годинама прије него што је на Табачини, у децембру 2016. године, дошло до одвајања масивне камене стопе, такозваног контрафора, од самих вјековних зидина, указивали на алармантно стање тог дијела бедема.

Контрафор је дио фортификације који је прије више вјекова грађен у циљу њеног ојачања, а био се одвојио од бедема на дијелу између љетње позорнице и моста ка Табачини.

– И сада упозоравамо на стање моста који је главна веза Старог града са насељем Табачина и уопште веза читавог града Котора са Старим градом, поручује предсједница МЗ Стари град.

Иначе, контрафор је "висио" у ријеци Шкурди до 2019. године, због више пропалих тендера за избор извођача радова. Санација је потом извршена у организацији Дирекције која је тада реализовала и санацију темеља бедема.

У Мјесној заједници пак указују и на јако лоше стање појединих староградских степеништа која воде из Занатске улице према брду Сан Ђовани. Зуб времена учинио је своје, па су њихова газишта излизана, а самим тим и клизава, али и смањена, због чега је истим врло незгодно газити, а управо у кућама у горњем дијелу града живи велики број старијих грађана.

– Неопходно је санирати та степеништа, те поставити рукохвате како би ти наши суграђани безбједније могли доћи до својих кућа и из њих излазити, констатује Кнежевић.

У Старом граду је проблем и јавна расвјета, те из МЗ траже да се град додатно освијетли рефлекторима или новим расвјетним тијелима.

– У току зиме овдје је потпуно мрачно, пошто и трговци и угоститељи затворе објекте, угасе своја свјетла, а ипак смо у 21. вијеку, поручује Кнежевић и додаје да је декоративна расвјета на Сан Ђованију у "катастрофалном стању".

– Дио расвејте која води од улаза на брдо Сан Ђовани до Цркве Госпе од здравља не ради док је по обронцима брда видно да фали око 15 расвјетних тијела – истиче Кнежевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 12:42