/ фото: Општина Цетиње
09/07/2021 u 14:44 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Наредне седмице тендери за 24 пројекта вриједна 2,5 милиона еура

Градоначелник Цетиња Александар Кашћелан казао је да локална управа у претходних шест мјесеци није сједјела скрштених руку и чекала на националне власти да ријеше питање буџета

Пријестоница Цетиње најкасније ће у петак, 16. јула расписати тендере за 24 пројекта из Програма развоја Пријестонице за 2021. годину. Укупна вриједност тендера је нешто више од 2,5 милиона еура, казао је градоначелник Александар Кашћелан на конференцији за новинаре.

- Овај износ је услован, јер ако добијемо сагласност Управе јавних радова да можемо у пуном износу расписати тендере за зграду социјале и трг на Његушима, укупна вриједност расписаних тендера  биће око четири милиона еура- казао је Кашћелан.

Он је истакао да локална управа у претходних шест мјесеци није сједјела скрштених руку и чекала на националне власти да ријеше питање буџета.

- До сада имамо спроведене тендерске поступке и потписане уговоре са извођачима вриједне око 877,6 хиљада еура без ПДВ. У питању су три пројекта и на некима од њих већ су почели радови. Уколико реализација тендера буде онаква како смо је планирали, уз средства која су већ исплаћена и уговорена, очекујемо да ће Пријестоница Цетиње и ове године имати извршење Капиталног буџета веће од 90 одсто- навео је Кашћелан.

Он је подсјетио да је Пријестоница Цетиње у кризној 2020. години имала одличну реализацију капиталног буџета.

- Од опредијељених 5,49 милиона еура, утрошено је 5,24 милиона или 95,4 одсто опредијељеног новца. Сличну реализацију имали смо и у 2019. години, када је такође утрошено више од 90% опредијељеног новца- рекао је Кашћелан. 

Кашћелан је истакао да су припремне активности за реализацију пројеката из Програма развоја за 2021. годину обављене на вријеме и да су, што се тиче Пријестонице, тендери које данас најављују, могли бити расписани већ у другој седмици јануара.

- То се није десило, јер се шест мјесеци чекало на усвајање Буџета Црне Горе за 2021. годину. Иако је „све било на чекању“, успјели смо да започнемо неке пројекате. Као реазултат прошлогодишњег рада у И кварталу ове године имамо реализоване радове и извршено плаћање у вриједности од готово 820 хиљада еура- навео је он.

Кашћелан је објаснио да би за унапређење путне инфраструктуре на градском и сеоском подручју ове године требало би да буде потрошено око 1,7 милиона еура.

- За реконструкцију Јабучке улице и изградњу ИИ фазе улице кроз Универзитетски комплекс и за Улицу Нова 4 већ су познате уговорене вриједности радова, које у укупном износу са ПДВ-ом премашују цифру од 740.000 еура- рекао је он, додајући да је за реконструкција и градња путева на сеоском подручју планирно 800.000 еура са ПДВ.

Готово 750.000 еура планирано је да буде потрошено за унапређење комуналне инфраструктуре, а за пројекте за унапређење укупне друштвене инфраструктуре око два милиона еура, од чега би 860.000 требало у овој години да буде реализовано.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 12:28