Учесници акције испред Манстира Златеш / -Приватна архива
21/06/2021 u 07:00 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Народна кухиња "Милева Војводић" од почетка године подијелила преко 21.000 оброка

Протојереј-ставрофор Дарко Пејић истиче да народна кухиња сваки дан храни 90 уста, а ових дана се обезбјеђује контингент помоћи у пакетима са храном и хемијом за још 100 најугороженијих породица

Свакога дана Народна кухиња "Милева Војводић'', која ради под патронатом Црквене општине Бијело Поље, обезбиједи по 90 оброка за суграђане који се налазе у стању социјалне потребе. Тако су од почетка године подијелили преко 21 хиљаду оброка, уз остали хуманитарни рад, који спроводе уручујући помоћ за најугроженије породице. Протојереј-ставрофор Дарко Пејић, старјешина цркве Светих апостола Петра и Павла, истиче да народна кухиња сваки дан храни 90 уста, а ових дана се обезбјеђује контингент помоћи у пакетима са храном и хемијом за још 100 најугороженијих породица. То је помоћ за оне који се налазе у најудаљенијим подручјима, до којих је немогуће стићи свакога дана. Претходно је, каже Пејић, за исти број породица уручено оно што им је у овом тренутку најпотребније.

Народна кухиња је у Вранешу, на двије различите локације у Вергашевићима и Соколцу, организовала акцију којом је обављена садња лука за потребе кухиње и њених корисника. У овој акцији велику помоћ су прижили чланови Братства православне омладине "Свети краљ Милутин'' и представнице Кола српских сестара.

image

Засађен лук за потребе народне кухиње

 

 

-Приватна архива

Протојереј-ставрофор Дарко Пејић заједно са члановима своје породице и сам је засукао рукаве и садио лук.

– Имали смо једну хуману донацију од нашег суграђанина, који је желио да остане анониман, и остало је 120 килограма сјеменског лука. То је прилог народној кухињи, као и дио вјештачког ђубрива. С обзиром на то да имамо сталну потребу у кухињи за припремање оброка са луком, а да је килограм сјеменског лука два еура, гријех је било све то не искористити на најбољи могући начин. Ако нешто преостане замијенићемо за дио недостајућих намирница – додаје прота Дарко и наглашава да су добили ливаду на Соколцу, гдје је мјештанин Мрдак све бесплатно исфрезао и спремио за садњу. Такође, Дејан Којовић је у Вергашевићима све средио за садњу лука.

– Радили смо заједничким снагама садњу лука – истиче Пејић и додаје да се захваљује мјештанима Соколца и Вергашевића, који су помогли у садњи.

Помажу свим невољницима

– Гледамо да пружимо помоћ тамо гдје је то најпотребније. Породицама које су у невољи. Посебно сам поносан што је породица Срђана Минића, која је остала без крова над главом у селу Јабучно, акцијом коју смо покренули успјела да добије свој нови дом и на томе показала захвалност добровољно дајући крв. То је величанствен гест и показатељ како се може бити хуман. Потребно је само да пазимо једни на друге и покажемо да смо једни другима потребни. Помажемо и породици Милорада Тврдишића из Недакуса, који имају једанаесторо дјеце. Двије дјевојчице су учествовале у овој акцији садње лука. Саме су дошле, нико их није звао, и биле су изузетно вриједне – наглашава прота Пејић.

Након садње лука у Манастиру Златеш за све учеснике акције приређена је скромна вечера.

– Један мјештанин старије доби казао је, што нас је посебно обрадовало, да љепшу мобу у животу није видио. Нас је било по двадесетак на по једној локацији. Ово је први пут да организујемо овакав вид акције, и први пут да добијемо овај вид донације. Окупили смо омладину и жене и направили дружење које је у овом тренутку од велике важности за све – наглашава протојереј-ставрофор Дарко Пејић и одаје захвалност Колу српских сетара из Калифорније, које је послало прилог у новцу инсистирајући да се купе намирнице за народну кухињу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 13:22