Бетониран пут кроз Ратишевину / -к.м.
17/11/2021 u 06:58 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Насеља Сушћепан, Ратишевина и Мојдеж се шире, услови за живот све бољи

Све је више младих брачних парова, који су се одлучили да живе у овом крају који гравитира Игалу, за десетак минута смо у граду. Улаже се, а и имамо пуно планова за будућност, казала је Зорица Мијајловић

Путна инфраструктута, водоснабдијевање и канализациона мрежа основни су изазови МЗ Сушћепан -Ратишевина-Мојдеж, која обухата три питорескна села у залеђу Херцег Новог, а која последњих година биљеже снажнију урбанизацију коју не прати нужна инфраструктура.
Зорица Мијајловић, предсједница МЗ, казала је да се у сваком од ова три села у последње вријеме ипак много урадило на уређењу и повезивању путне и друге инфраструктуре.

image

Зорица Мијајловић

-к.м.

- Асфалтирано је 300 метара пута до цркве Свете Тројице у Ратишевини, око 200 метара дионица код предузећа "Скај сат", као и 300 метара у горњем дијелу села. Асфалтирана су два крака, око километар пута ка Горњем Сушћепану и 600 метара ка цркви Св. Стефана. И на подручју Требесина улагало се доста у путеве и јавну расвјету, али предстоји још много тога да се уреди, признаје Мијајловић.
Један од најзначајнијих пројеката је реконструкција пута од скретања за Сушћепан до Ратишевине.
- Ту се планира проширење пута, асфалтирање са изградњом расвјете, што би унаприједило саобраћајну комуникацију са градом. Санација клизишта је урађена у двије фазе, пут је избетониран и ускоро би требало да се пресвуче асфалтом. У Требесину је у плану да се санира 30 метара пута са израдом потпорног зида, реконструкција локалне путне инфраструктуре у дужини 130 метара, са одводним каналима и бетонирање. За Сушћепан је у плану израда канализационе мреже и проширење и асфалтирање локалног пута. У сарадњи са Агенцијом за развој и заштиту Орјена, маркиране су пјешачке стазе од Мјесне заједнице у Игалу, преко Дреновика, поред цркве Свете Недјеље, која припада Мојдежу, цркве Свете Тројице до цркве Светог Илије на Мокринама, одатле поново ка Ратишевини и цркви Светих Козме и Дамјана, до храма Св. Стефана на Сушћепану, извора Бостан до Топле 3. Ријеч је о значајној пјешачкој комуникацији, која повезује ова мјеста са центром и залеђем, као и за туристичку валоризацију села - навела је Мијајловић.

Залеђе више неће бити жедно

Оливера Доклестић, директорка Водовода и канализације, казала је да је окончан пројекат изградње градског водовода за села Требесин и Камено.

-У фебруару ове године интензивирани су разговори са предузећем "DIMIX" д.о.о. из Београда и "GM CORP " д.о.о. из Херцег Новог, који су инвеститори резиденцијалног комплекса у Требесину. Они су добили 10 грађевинских дозвола за изградњу луксузних вила са базенима. На захват комплекса већ је доведена електрична енергија и изграђена трафостаница. Дневна потрошња воде у Требесину је 15 до 20 м3 воде, за потребе пића, одржавање хигијене, припрему хране и за заливање мањих башти, казала је Доклестић.
Водовод је замишљен као потисно – гравитациони, односно, рачуна се на три степена препумпавања. Од резервоара "Сушћепан" на коти 224 мнм положиће се старим пјешачким путем потисни цјевовод и водиће до резервоара у Требесину, који је одређен да буде на коти терена 350 мнм, на кат. парцели 45/2 к.о. Требесин.


Указује да су још од осамдесетих година 20.вијека Сушћепан, Ратишевина и Требесин познати као викенд насеља.
- Но, данас током читаве године села живе, имамо преко 30 ђака. У сарадњи са Општином и компанијом "Блу лајн", увели смо двије нове аутобуске линије за одлазак и повратак дјеце из школе. Сада имамо шест аутобуских линија. Све је више младих брачних парова, који су се одлучили да живе у овом крају који гравитира Игалу, за десетак минута смо у граду. Улаже се, а и имамо пуно планова за будућност-казала је она.
Предвиђена је изградња резервоара на Ратишевини за рјешавање питања водоснабдијевања горњег дијела села. Од Министарства пољопривреде су добили око 15. 000 еура за изградњу резервора. Та средства ипак нису довољна, јер се мора изградити и водоводна мрежа, са пумпама. Мијајловић се нада да ће Општина помоћи и да ће почетком 2022. године почети с изградњом резеровара и пумпних станица.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 08:34