/ Без поште и амбуланте; Мирац
17/05/2021 u 07:30 h
Biljana MarkovićBiljana Marković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Насеље Мирац све атрактивније туристима, али за туризам је потребна добра инфраструктура

Насеље Мирац од Котора је удаљено 12 километара, али нема пошту, ни здравствену амбуланту, а јавна расвјета није у потпуности завршена, пише "Дан"

Асфалтирање путева, изградња капеле и проширење гробница на мјесном гробљу, само су дио приоритетних радова у 2021. години на подручју Мирца који броји око 70 сталних становника. Због изванредних природних љепота и погодне климе, ово насеље све је атрактивније за градњу викендица, али и туристичких апартмана. Насеље је од Котора удаљено 12 километара, али нема пошту, ни здравствену амбуланту, а јавна расвјета није у потпуности завршена.

– За сеоски туризам потребни су нам добри путеви и адекватно водоснабдијевање јер у љетњим мјесецима изворишта пресуше, па је притисак, то јест доток воде врло слаб, оцјењује предсједник Мјесне заједнице Мирац Владимир Кашћелан.

image
Владимир Кашћелан, предсједник МЗ Мирац

Мирчанима је неопходна добра инфраструктура јер, посебно љети, и бројни излетници походе њихово мјесто тражећи спас од жеге и добру домаћу храну. Зато им је потребно асфалтирање и то преосталог дијела пута према Чаворима до мјесног гробља; пута од изворске воде за насеље Закрш, пута према насељу Кушевије, те дијела пута према Пипољевцу гдје је потребно и постављање јавне расвјете, али и каптажа изворске воде Љесковац, те довршити далековод.

Приоритет обнова Цркве Св. Ђорђа

– Посебно се морамо заложити на поправци Цркве Св. Ђорђа која је историјски споменик у којој је Петар I Петровић Његош водио важне државне разговоре са француским генералом Готјеом 1812. године. Такође, у тој цркви Петар II Петровић Његош дочекао је пруског краља Фридриха Августа 1838. године, наглашава Владимир Кашћелан и додаје да иако је 2020. година била доста тешка и неизвјесна услед Ковида-19, ипак је доста тога урађено.

Саниран је масив Вељи крш и на том дијелу постављена жичана мрежа ради заштите од одрона, а на другом дијелу у исту сврху саграђен зид у сувомеђи. Постављена су сијалична мјеста за јавну расвјету у селу на укупно 14 стубова, извршено проширење и асфалтирање дијела колског пута од Мирца према Чаворима у дужини од 380 метара, на дијелу пута Горажде – Мирац изграђен је потпорни зид у дужини од 20 метара. На Дому културе након два штетна догађаја поправљен је кров, промијењен дио плафона и окречене просторије.

Кашћелан указује да је потребна и изградња потпорних зидова и то: за насеље Закрш, затим према селу иза Цркве Св. Ђорђе и у мјесту Спило, чишћење пута, пропуста, јаркова и бујичних потока на читавој дионици пута који обухватају подручје ове МЗ, те прокрчење пута од старе основне школе ради њене санације (страдала у земљотресу 1979. године).

– Тај је пут неопходан и ради приступа резервоару за воду, који се потисним пумпама пуни са извора Сутић, а потом слободним падом снабдијевају сеоска домаћинства водом. То би такође био једини приступни пут до кућа породица Перовић. Треба извршити чишћење тзв. аустријског потока који је пун наноса, јер постоји ризик да приликом олујног невремена може да оштети асфалтни пут и прекине нормално одвијање саобраћаја. Потребно је одржавање водовода у селу, кошење и чишћење старог аустријског канала и дијела пута и степеништа до мјесног гробља, кошење пута на релацији Горажде – Мирац, Мирац – Чавори, Мирац – Коложун и одржавати зграду Дома културе, изјавио је Кашћелан за "Дан". Он истиче потребу да се на дијелу пута, у мјесту званом Стрешин, оспособи пропуст за отицање воде, те изврши проширење на више мјеста на дионици пута Мирац – Коложун.

– На дионици Пода – Коложун потребно је извршити чишћење и проширење пута, као и изградити потпорни зид кроз село од куће Љуба Кашћелана до мјеста званог Греда, закључује Кашћелан.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 21:12