Фото: ЦГО, илустрација
04/10/2021 u 09:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Наставници дочекују свој Дан ван фокуса ресорног министарства

Додатно, није исплаћена накнада наставницима за рад преко норме у вријеме пандемије када су одјељења дијељена на два дијела, па је и њихов рад био практично дупло дужи, али и захтјевнији

Центар за грађанско образовање (ЦГО), поводом Свјетског дана наставника – 5. октобра, сматра да је неопходна хитна и снажна подршка наставницима који су кључни актери образовног система, како би у потпуности допринијели бржем опоравку овог система од посљедица пандемије, али и подизању укупног нивоа квалитета образовања.

-Пандемија корона вируса је значајно урушила, већ одавно ослабљен, квалитет образовања, а Влада не предузима одговарајуће мјере да ојача незавидан положај просвјетног кадра и суочавања са ситуацијом у којој су се нашли заједно са својим ученицима. ЦГО цијени да је неопходно да ресорно Министарство просвјете, науке, културе и спорта, али и читава Влада Црне Горе, да учинковите одговоре на посљедице пандемије у дијелу образовног процеса, а што укључује фокус и на наставнике-додају они.

Додају: "Није добро да се наставно особље, након скоро двије школске године онлине наставе  и максимума које су наставници дали у моралном, педагошком и професионалном смислу, као и угроженог менталног здравља ученика у затвореним просторима, сада када им је најпотребније слаби на различите начине".

-Наставницима се манипулише кроз обезбјеђење норме часова, многима се умјесто продужетка уговора о раду раскидају радни односи на одређено и запошљавају нови наставници, са или без искуства, а само како њихови претходници не би добили посао на неодређено. Изостаје анализа индивидуалног квалитета рада и искуства таквих наставника, а нема ни процјене штете која ће настати по ученике у периоду док се почетници не снађу и не стекну адекватно искуство-наводе они.

Додају: "Посебно брине да се наставља и лоша пракса са асистентима у настави за дјецу којима су ти асистенти пријеко потребни, а имајући у виду да се ради о дјеци са тешкоћама у развоју и учењу. Улога њихових асистената је специфична, као и навикавање дјеце на те асистенте".

-Дјеца у најранијим узрастима и током основне школе не би смјела, и из педагошких разлога, мијењати асистента што се данас често дешава. Такође, у вртићима се дају откази асистентима, иако је јасно да они имају посебан допринос у развоју ове дјеце. Умјесто да се на различите начине подржа рад ових асистената, као и да се повећа њихов број како би настава била једнако доступна свима, биљежи негативан тренд у сваком поглед- саопштили су.

Додају: "Додатно, није исплаћена накнада наставницима за рад преко норме у вријеме пандемије када су одјељења дијељена на два дијела, па је и њихов рад био практично дупло дужи, али и захтјевнији".

-Такав однос ресорног Министарства директно гази и обећање из премијеровог експозеа да ће Влада радити на „унапрјеђењу образовног система на свим нивоима уз приоритетну деполитизацију“. ЦГО указује да су наставници сада изложени и много већим захтјевима од стране родитеља, дјеце и друштва а остају без подршке, па чак ни у усавршавању како би се носили са тим различитим захтјевима. Оптерећени су и бројним административним обавезама што пријети да суштину наставе замијени формом-наводе из ЦГО.

Додају: "Влада није уложила довољан напор да наставу боље прилагоди условима пандемије, а овакав однос према наставницима за посљедицу има пребацивање дијела посла наставника на родитеље. У  данашњој констелацији односа, дјеца не уче у школи нити за то имају довољно времена. Обесмишљава се и бесплатно образовање, јер родитељи често плаћају туторе због изосталог интересовања и посвећености Владе овог важном систему".

ЦГО позива Владу Црне Горе да схвати важност наставничке улоге и образовања, и постави га суштински, а не реторички, на мјесто својих приоритета. Потребно је и ову професију популаризовати да би се чешће бирала и како би јој се вратио углед који заслужује. Једино тако Црна Гора може бити у корак са европским образовним системом и образовати кадар који је конкурентан на тржишту рада.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 08:05